Onlarca şehir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya... Bilim insanları deniz seviyesinin yükselmesiyle sular altında kalacak kentleri belirledi

Bilim insanları, sel, aşırı sıcaklıklar, orman yangınları ve deniz seviyelerinin yükselmesi de dahil olmak üzere iklim değişikliği kaynaklı hasarlara karşı en savunmasız küresel bölgeleri belirledi. Birçok kentin sular altında kalacağını tahmin eden bilim insanları, 2050’li yıllardan itibaren tehlikeli bölgede yer alacağını öngördükleri şehirleri açıkladı.
Yeni bir çalışmada araştırmacılar, iklim değişikliği kaynaklı sel, aşırı sıcaklık, orman yangınları ve deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle hasar alacak kentleri açıkladı. Bilim insanlarının açıkladığı 20 kentten 16’sının Çin’de olması dikkat çekti.
Liste, 2 bin 600'den fazla küresel bölgeyi iklim değişikliği tehlikelerinden kaynaklanan hasar seviyeleri ile karşılaştıran iklim veri sağlayıcısı XDI sistemlerinden geliyor. 'XDI gayri safi yurtiçi iklim riski' başlıklı liste, bu olaylar sonucunda bölgeleri 2050 yılı için öngörülen hasar seviyesine göre sıralıyor.
Bununla birlikte, araştırmacılar sadece iklim tahminlerini kullanmakla kalmayarak, her bir bölgede geçmişte yaşanmış aşırı hava olaylarına da baktılar. Böylece, aşırı hava olaylarının bir sonucu olarak maddi hasar riskinin 1990'dan 2050'ye kadar artacağı yüzdeye göre bir liste hazırlayabildiler.
İNGİLTERE, İSKOÇYA, FRANSA, İSPANYA...
Bulgular, 2050'de Avrupa’nın önemli bir kısmının sular altında kalabileceğini ortaya koyuyor. İngiltere’nin başkenti Londra’daki kıyılara yakın bazı binaların sular altında kalabileceğini, ayrıca Thames Nehri’nin bariyerlerinin, başkenti yükselen deniz seviyelerinden korumak için yetersiz olduğunu gösterdi.
Grafikte iklim değişikliğinden kaynaklanan zararlara karşı en savunmasız ilk 10 Avrupa bölgesi, küresel bölgeler listesindeki sıralamasıyla gösteriliyor (DailyMail)
İskoçya'da durum daha da kötü. Tüm İskoç beldelerinin yarısındaki risk, 1990 ve 2050 yılları arasında iki katına çıkarken, İngiltere'de ise bu oran sadece dörtte bir.
Küresel çapta ise en büyük risk Çin, ABD ve Hindistan’da. Türkiye’de ise deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili kıyı kentlerinde bir hasar tahmini bulunmuyor.
İklim değişikliğine karşı en savunmasız 20 bölge şu şekilde:
1-Jiangsu, Çin
2-Shandong, Çin
3-Hebei, Çin
4-Guangdong, Çin
5-Henan, Çin
6-Zhejiang, Çin
7-Anhui, Çin
8-Hunan, Çin
9-Şangay, Çin
10-Florida, ABD
11-Liaoning, Çin
12-Jiangxi, Çin
13-Hubei, Çin
14-Tianjin, Çin
15-Heilongjiang, Çin
16-Sichuan, Çin
17-Guangxi, Çin
18-Pencap, Pakistan
19-Kaliforniya, ABD
20-Texas, ABD
Aslında üç ülkedeki (ABD, Çin, Hindistan) bölgeler, en savunmasız ilk 100 şehrin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturmakta. En risk altındaki bölgeler Çin'de Jiangsu, Hindistan'da Bihar ve ABD'de Florida. Ancak Pakistan'daki Pencap da ilk 20 içinde yer aldı.
İklim değişikliğine karşı en savunmasız İlk 100 kent arasında diğer gelişmiş ülkelerden de bölgeler bulunuyor. Örneğin, Arjantin'in başkenti Buenos Aires, Brezilya'nın büyük kentlerinden São Paolo, Endonezya'daki Jakarta ve Vietnam'daki Hồ Chí Minh Kenti ilk 100 arasında.
AVRUPA DA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN HASAR GÖRECEK
Almanya'daki aşağı Saksonya, Belçika'daki Flanders ve İtalya'daki Veneto da dahil olmak üzere bazı Avrupa bölgeleri de iklim değişikliğinin etkilerine karşı risk altında.
İklim değişikliği kaynaklı bina ve maddi hasarların büyük çoğunluğunun kıyı ve nehir selinin sonucunda gerçekleşeği tahmin ediliyor.
XDI analistleri, en çok risk altındaki bölgelerin çoğunun yüksek nüfusa sahip olduğunu ve aynı zamanda küresel ekonominin kilit oyuncuları konumunda bulunduğunu vurguluyor.
(Kaynak: DailyMail)