Okyanuslarda ısı rekoru kırıldı, gezegenimiz için korkunç sonuçlar doğurdu

Okyanuslar, iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklığı emerken, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıklarına ulaştı ve bu da gezegenimizin sağlığı için korkunç sonuçlar ortaya çıkardı.
Avrupa Birliği'nin (AB) iklim değişikliği servisi Copernicus'a göre, ortalama günlük küresel deniz yüzeyi sıcaklığı bu hafta 2016 rekorunu kırdı ve 20.96C'ye ulaştı. Bu, yılın bu zamanı için ortalamanın çok üzerinde.
Okyanuslar iklimi düzenlemek konusunda hayati bir öneme sahiptir; ısıyı emer, Dünya'nın oksijeninin yarısını üretir ve hava düzenlerini yönlendirir. Daha sıcak suların karbondioksiti emme yeteneği daha düşüktür, bu da gezegeni ısıtan gazın daha fazlasının atmosferde kalacağı anlamına geliyor. Ayrıca okyanusa akan buzulların erimesini hızlandırarak deniz seviyesinin daha fazla yükselmesine neden olabilir.
Daha sıcak okyanuslar ve sıcak hava dalgaları, balıklar ve balinalar gibi daha soğuk sular aramak için hareket eden deniz canlılarını rahatsız ederek besin zincirini alt üst eder. Uzmanlar, balık stoklarının etkilenebileceği konusunda uyarıyor.
Ayrıca köpek balıkları da dahil olmak üzere bazı yırtıcı hayvanlar, daha sıcak havalarda kafası karıştığı için saldırganlaşabilir.
REKOR DENİZ SUYU SICAKLIĞINDA ENDİŞE VEREN 'ZAMAN'
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinden Dr. Kathryn Lesneski,,"Suya girdiğinizde banyo suyu gibi geliyor. Şu anda Florida'daki sığ resiflerde yaygın mercan ağartması var ve birçok mercan çoktan öldü." dedi.
İngiltere'deki Plymouth Deniz Laboratuvarından Dr. Matt Frost, kirliliğin ve aşırı avlanmanın okyanusları da nasıl etkilediğine atıfta bulunarak, "Okyanusları tarihin herhangi bir noktasında yaptığımızdan daha fazla stres altına sokuyoruz." diyor.
Bilim insanları da bu kırılan rekorun zamanlaması konusunda endişeli. Copernicus İklim Değişikliği Servisinden Dr. Samantha Burgess, "Mart, okyanusların küresel olarak en sıcak olduğu zaman olmalı, Ağustos veya Eylül değil. Şu anda rekoru görmüş olmamız, okyanusun bugün ile gelecek Mart arasında ne kadar ısınabileceği konusunda endişelendiriyor." şeklinde konuştu.
İskoç Deniz Bilimleri Derneğinden Prof. Mike Burrows, "Bu değişikliğin bu kadar hızlı gerçekleştiğini görmek içler acısı." diyor.
Bilim insanları şu anda okyanusların neden bu kadar sıcak olduğunu araştırıyor ve ısınmanın çoğunu sera gazı emisyonlarından emdiği için iklim değişikliğinin okyanusları daha sıcak hale getirdiğini söylüyorlar. Profesör Samantha Burgess, "Fosil yakıtları ne kadar çok yakarsak, okyanuslar tarafından o kadar fazla fazla ısı alınacak, okyanusları eski haline geri getirmek o kadar uzun sürecek" diye açıklıyor.
EL NİNO SICAKLARI DÜNYAYI KASIP KAVURUYOR
Yeni ortalama sıcaklık rekoru, doğal olarak meydana gelen iklim dalgalanması El Niño'nun en güçlü olduğu 2016'da rekor düzeye ulaştı. El Niño sıcakları, Güney Amerika'nın batı kıyısındaki ılık su yüzeye çıkarak küresel sıcaklıkları yükselttiğinde meydana gelmektedir. Şimdi bir El Niño daha başladı ancak bilim insanları 2016'ya kıyasla daha hafif olduğunu düşünüyor. Yine de okyanus sıcaklıklarının önümüzdeki aylarda ortalamanın daha da üzerine çıkması bekleniyor.
Kırılan sıcaklık rekoru, bu yıl İngiltere, Kuzey Atlantik, Akdeniz ve Meksika Körfezi dahil olmak üzere çeşitli bölgelerdeki deniz sıcaklığı dalgasının ardından geldi. Prof. Burgess, "Gördüğümüz deniz sıcaklığı dalgaları, beklemediğimiz alışılmadık yerlerde oluyor" diyerek şaşkınlığını ifade etti.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre, denizlerdeki ısı dalgalarının sıklığı 1982 ile 2016 arasında ikiye katlandı ve 1980'lerden bu yana daha yoğun ve daha uzun hale geldi. Son yıllarda hava sıcaklıklarında bazı çarpıcı artışlar görülse de, okyanusların ısınması daha uzun sürüyor. Ancak şu anda okyanus sıcaklıklarının yükselebileceğine dair işaretler var. Mercator Ocean International'dan Dr. Karina von Schuckmann, muhtemelen El Niño ile bağlantılı olarak yüzeye çıkan ısının büyük bir kısmının okyanusun derinliklerinde depolanmış olduğunu ileri sürüyor.
(Kaynak: BBC News)