Obama'dan Suriye açıklaması

Obama'dan Suriye açıklaması

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, uluslararası kamuyonun Suriye'deki kimyasal saldırıya sessiz kalamayacağını belirterek, "İnsanlık orada yanlış bir şey yapıldığını görüyor. Bunu sadece ben görmüyorum ve burada benim güvenilirliğim söz konusu değil, uluslararası toplumun güvenilirliği söz konusu. Çünkü biz uluslarası normların önemli olduğunu söyledik" dedi.

İşte Obama'nın konuşmasından bazı satırbaşları:

HAREKETE GEÇMELİYİZ
"Suriye'de 400 çocuğun gazla öldürüldüğünü gördüğümüzde herkes büyük kaygı duydu. Çünkü birileri bu ölümcül silahları kullanmayı seçti. Dolayısıyla uluslararası toplum, ne kadar güvenilir. Çünkü biz kimyasal silahlaruın yasaklandığını söylemiştik. Hareket etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü harekete geçmezsek birisi cezasız kalacak ve uluslarası normlar çökmeye başlayacak. Diğer otoriter rejimler de bundan cesaret alacak. Uluslararası normların uygulanması gerekiyor"

KANITLAR ORTADA
"Birleşmiş Milletler (BM) denetçilerine büyük saygı duyuyorum; zor şartlarda çalıştılar ve kanıtlar topladılar. Kimyasal silahlar, Esad rejimi tarafından kullanıldığını söylediğimde bu açıkça gördüğümüz kanıtlardan kaynaklanıyordu. Sarin gazının kullanıldığını da gösteriyordu kanıtlar. Bu kanıtların ne kadar güçlü olduğunu sorgulayanlar. Ben de yanlış istihbaratlar üzerinden harekete geçilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Burada İran da Suriye de bunu yalanlamadı"

ESAD GÜÇLERİ KULLANDI
"Ortada olan soru şu: Bu silahları kim kullandı. Zatern BM denetçileri bu soruya cevap vermeyecek. Vermeleri gerekmiyor. Saldırıdan önce ve sonra Şam yönetimin ordu lidereleri orada saldırı olacağını biliyordu. Bu istihbarat bilgilerinin ardından biliyoruz ki bu saldırıyı Esad rejimine bağlı güçler kullandı. İlk vereceğimiz karşılık oradaki trajediyi son vermeyecek. O silahların bir daha kullanmaması için çok net bir mesaj verebiliriz. Yapacağımız operasyonun, zaman bakımından kısıtlı olması, spesifik bir göreve hizmet etmesi önemli"

KONGRENİN DESTEĞİNDEN EMİNİM
"Bu arada biz uluslararası toplumu operasyona ikna etmeye çalışacağız. Her hangi bir operasyon gerçekleştirmek çok zor bir karar ama Amerika biliyor ki uluslararsı toplum uluslararası anormları korumazsa dünya az güvenilir bir yer olacak. Bence kongrenin evet demesi önemli. Çünkü bu, "Biz söylediğimiz şeyi yapacağız" anlamını taşır. Amerikan halkı adına kendim hareket edebilirim ama bu kararı kongreye boşuna götürmedim; destekleyeceklerinden eminim" (Akşam)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...