Nijer'e askeri müdahale masadaydı: Cunta yönetiminden ECOWAS kararı!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Nijer'e askeri müdahale masadaydı: Cunta yönetiminden ECOWAS kararı!

DÜNYA Haberleri

Cuntacıların yönetimi ele geçirdiği Nijer'de çözüm arayışları sürüyor. Askeri müdahale yapması gündemde olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) için cunta yönetiminden karar geldi. Askeri cunta, ECOWAS ile diyalog kurmaya açık olduğu belirtildi.

Nijer'de 26 Temmuz'da yaşanan askeri darbenin yankıları sürüyor. Askerin cunta yönetimi, her an müdahale yapması gündemde olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile diyalog kurmaya hazır olduğunu duyurdu.

DİPLOMASİ KAPISI AÇIK

İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre Nijer’de cunta yönetimi, bir grup üst düzey Nijeryalı İslam alimi ile bir araya geldi. Nijerya heyetine başkanlık eden Şeyh Abdullahi Bala Lau görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, grubun cunta lideri General Abdourahamane Tiani ile görüşmesinin birkaç saat sürdüğünü belirterek, konuyu çözmede diplomasi ve barışı keşfetmek için kapıların açık olduğunu söyledi. Cunta yönetimi, görüşme ile ilgili henüz açıklama yapmadı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Başkanı Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, bloğun hala barışçıl bir çözüm arayışı içinde olduğunu göstermek için diyaloğu ilerletme sözü veren İslam alimlerinden oluşan bir heyetin Niamey misyonuna onay vermişti.

ECOWAS 7 GÜNLÜK SÜRE VERDİ

ECOWAS, Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koyması sonrası 30 Temmuz'da ilk kez toplanmış, cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...