Nijer'de darbecilere verilen süre doldu

- Güncelleme:
Nijer'de darbecilere verilen süre doldu

DÜNYA Haberleri

Nijer’de askerî cunta, Cumhurbaşkanı Bazum’u serbest bırakmadı. ECOWAS askerî müdahale için hazırlıklara başlarken darbeciler “Güçlü şekilde karşılık veririz” diye tehdit etti

Nijer’de 26 Temmuz’daki askerî darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) askerî cuntaya, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un bırakılması için verdiği bir haftalık süre doldu. Askerî cunta sözcüsü Amadou Abdramane “Yabancı bir güç ECOWAS iş birliğiyle ülkemize saldırı hazırlığında” diyerek ikinci bir emre kadar Nijer hava sahasını kapattıklarını belirtti. Herhangi bir ihlale anında ve güçlü cevap verileceğini belirten Abdramane, Nijerli gençleri ülkelerini savunmaya davet etti. ECOWAS’ın askerî müdahale hazırlığı doğrultusunda iki Orta Afrika ülkesinde asker konuşlandırdığını vurgulayan Abdramane, müdahil olan her ülkenin iş birlikçi olarak değerlendirileceğini dile getirdi.

NİJERYA SINIRLARI KAPATTI

Nijerya, darbenin yaşandığı Nijer ile tüm sınırlarını kapattığını duyurdu. Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise ECOWAS’ın askerî operasyon için daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu yazdı. Haberde, ECOWAS ülkelerinden birinde görev yapan üst düzey bir askerî yetkilinin “Şu an için böyle bir askerî harekâta katılmadan önce birliklerimizin gücünü artırmamız gerekiyor. Herhangi bir askerî harekâtın başarısı iyi bir hazırlığa bağlıdır” ifadesine yer verildi. Askerî yetkiliye göre, ECOWAS’ın askerî müdahaleye hazırlanmak için daha fazla zamana ihtiyacı var ancak bu süreçte de ECOWAS, ekonomik müeyyideler kanalıyla Nijer’e baskıya devam edecek ve daha geniş ticari ambargo için uluslararası kurumlardan destek arayacak. ECOWAS’tan yapılan açıklamada, Nijerya Devlet Başkanı ve aynı zamanda ECOWAS Başkanı olan Bola Ahmed Tinubu’nun darbeyle ilgili 10 Ağustos’ta yeniden bir olağanüstü zirve düzenleyeceği belirtildi.

THY ROTAYI DEĞİŞTİRDİ

Öte yandan hava sahasının kapatılması üzerine THY aldığı kararla yeni bir rota belirledi. THY, Pointe Noire ve Lagos uçuşlarında kullandığı Nijer hava sahasını kullanmadı. Fransız ulusal hava yolu Air France da Nijer’e yönelik uçuşlarını ikinci bir emre kadar askıya aldı.

İKİ ÜLKEDEN DESTEK HEYETİ

Bu arada Burkina Faso ve Mali, Nijer’deki cuntayla dayanışma göstermek için Niamey’e heyet gönderiyor. Mali ordusundan yapılan açıklamada; “kardeş Nijer halkıyla dayanışma göstermek için” Burkina Faso ile ortak heyetin Niamey’e gönderileceği kaydedildi. Fransa Dışişleri Bakanlığı ise, cuntaya destek veren Burkina Faso’ya yönelik bütün kalkınma yardımları ve bütçe desteğinin askıya aldığını duyurdu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...