Netanyahu 42 gün sonra katliamı itiraf etti! Sivil cinayetler için pişkin bahane: 'Ne yazık ki başarılı olamıyoruz'

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Netanyahu 42 gün sonra katliamı itiraf etti! Sivil cinayetler için pişkin bahane: 'Ne yazık ki başarılı olamıyoruz'

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

Gazze’deki sivil katliamını 42. günde itiraf eden İsrail Başbakanı Netanyahu, "Bu işi en az sivil kayıpla bitirmeye çalışıyoruz ama ne yazık ki başarılı olamıyoruz" dedi. İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria bölgesinin Cenin kentindeki İbn-i Sina Hastanesi’ne baskın gerçekleştirdi. Ambulans ekibini gözaltına alan İsrail güçleri, çok sayıda Filistinliyi öldürdü. Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı kuzeydeki işgali güneye yayacaklarının sinyalini verdi. İşte İsrail-Hamas çatışmasında son durum…

İsrail, dünyanın gözü önünde sivil katliamlarına ara vermeden devam ediyor. Saldırıların 42. gününde Gazze'de çok ağır bir bilanço oluştu. İsrail’in okul, hastane, mülteci kampı, cami ve yerleşim yerlerine yönelik katliam saldırılarında 12 bine yakın sivil hayatını kaybetti.

HASTANE BASKINLARI YOĞUNLAŞTI

Hamas’ın esir bırakma karşılığında ateşkes teklifini reddeden İsrail, son günlerde hastaneleri hedefine aldı.

İşgalci askerler, içerisinde Hamas güçlerinin olduğunu sürerek önceki gün baskın gerçekleştirdiği Şifa Hastanesi’nin ardından bu kez Cenin kentindeki İbn-i Sina Hastanesi’ne şafak baskını düzenledi.

AMBULANS EKİBİNİ GÖZALTINA ALDI

İsrail askerleri, acil servis girişinde sağlık çalışanlarını gözaltına aldı.

Filistin Kızılay’ından yapılan açıklamada, “Şafak vakti işgal güçleri İbn-i Sina Hastanesi'ndeki ambulans personelini gözaltına alıp arama yaptı. Bu durum personelin Cenin’deki yaralılara müdahalesini engelliyor” ifadeleri kullanıldı. Paylaşılan görüntülerde, sağlık personelinin ellerini kaldırarak hastaneden çıktığı görüldü.

BASKINDA 5 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusunda yapılan açıklamada ise Cenin kentindeki baskın sırasında 5 kişinin öldürüldüğü duyuruldu.

Netanyahu 42 gün sonra katliamı itiraf etti! Sivil cinayetler için pişkin bahane: 'Ne yazık ki başarılı olamıyoruz'

KUZEYDEKİ İŞGALİ GÜNEYE YAYMA SİNYALİ

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden işgalin bölgenin güneyine de yayılması sinyalini verdi.

Ordudan yapılan açıklamaya göre Halevi, İsrail ordusunca işgal edilen Gazze Şeridi'nin kuzeyine girerek askerlerle bir araya geldi.

Burada askerlere seslenen Halevi, "Kuzey Gazze Şeridi'ndeki askeri sistemi ortadan kaldırmaya yaklaştık. Biz anladığımız kadarıyla diğer alanlara devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Halevi'nin bu açıklaması, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyine de saldıracağının sinyali olarak değerlendirildi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden zorla göç ettirdiği Filistinlilerin sığındığı güneydeki Han Yunus bölgesine, 15 Kasım'da havadan bildiri atarak halkın bazı yerleri terk etmesini istemişti.

NETANYAHU'DAN 42 GÜN SONRA KATLİAM İTİRAFI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD televizyonuna yaptığı açıklamalarda, İsrail ve Gazze'deki son gelişmelerle ilgili önemli konulara değindi.

Netanyahu, Hamas ile yapılması planlanan anlaşmaya dair, "Kara harekatı, Hamas üzerinde baskı oluşturarak anlaşma için daha yakınız. Rehinelerimizi alabilirsek geçici bir ateşkes yapacağız" dedi. Rehinelerin serbest bırakılmasının İsrail'in savaştaki hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Netanyahu, mahkumlarla ilgili bilgi vermemekle birlikte bu konunun "gizli" olduğunu belirtti.

HAMAS ÜYELERİNİN HASTANEDEN KAÇTIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nin askeri amaçlarla kullanıldığı iddiasında bulunarak, hastanenin kuşatılmasının ardından Hamas üyelerinin hastaneden kaçtığını öne sürdü. Ayrıca, Gazze'de binlerce sivilin ölümüne dikkat çeken Netanyahu, her sivil kaybının bir trajedi olduğunu belirterek, en az sivil kayıpla operasyonu tamamlama çabasında olduklarını ancak bu hedefe tam olarak ulaşılamadığını ifade etti.

"Gazze'yi işgal etmek istemiyoruz" diyen Netanyahu, Gazze genelinde askeri kontrol sağlamak istediklerini belirtti.

"EN AZ SİVİL KAYIPLA BİTİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ"

Gazze’de binlerce sivilin hayatını kaybetmesine ilişkin konuşan Netanyahu, her sivilin ölümünün bir trajedi olduğunu ve hiçbir sivil kayıp olmaması gerektiğini belirterek, "Bu işi en az sivil kayıpla bitirmeye çalışacağız. Bunu en az sivil kayıpla yapmaya çalışıyoruz ama ne yazık ki başarılı olamıyoruz" dedi.

İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerine de değinen Netanyahu, yasaya karşı olan ve şiddet uygulayan herkesin sorumluluktan kaçamayacağını belirtti.

İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika gelişmeler...

19:28 Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Ghebreyesus: İsrail'in (Filistinlileri sürdüğü) Gazze Şeridi'nin güneyindeki sözde güvenli bölge önerisi felaket reçetesi

18:45 Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye: Gazze’de yaşanan şey intikam ruhuyla yapılan bir toplu katliamdır

17:47 Dünya Sağlık Örgütü: (Gazze'den kanser hastalarının Türkiye'ye getirilmesi) Kanser tedavisine ihtiyaç duyanların tahliye edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz

17:17 Lübnan'daki Hizbullah, İsrail'in sınırda yer alan 7 askeri noktasına saldırı düzenlediğini duyurdu.

16:43 DSÖ: Son 4 gündür Gazze'deki yaralanma ve ölümlere ilişkin veriler bize ulaşmadı.

16:00 Gazze’deki Şifa Hastanesi’ni Hamas’ın karargahı olduğu yalanıyla işgal eden işgalci İsrail askerleri, hastanede bulunan tıbbi cihazları yok etti.

14:02 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan el-Zaytun mahallesinde yerinden edilmiş binlerce insanı barındıran el-Falah Okulu'nu hedef aldı. İlk gelen bilgilere göre saldırıda çok sayıda sivil hayatını kaybetti ve yaralandı.

12:35 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden işgalin bölgenin güneyine de yayılması sinyalini verdi.

12:28 BM Raportörü Pedro Arrojo-Agudo İsrail'e suyu savaş silahı olarak kullanmaması ve Gazze'ye temiz su ve yakıt sağlaması çağrısı yaptı.

12:20 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de yaşanan sivil kayıplara ilişkin, "Bu işi en az sivil kayıpla bitirmeye çalışıyoruz ama ne yazık ki başarılı olamıyoruz" dedi.

12:18 İsrail, "güvenli bölge" olduğunu iddia ederek insanları göç etmeye zorladığı Gazze Şeridi'nin güneyini de işgal etme olasılığını masada tutuyor.

12:12 ABD'li gazeteci Jake Tapper, CNN'deki programında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kabinesindeki aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in "Irkçı ve Arap (Müslüman) karşıtı" politikalarını eleştirdi

12:09 Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "İsrail ve Hamas arasındaki çatışmada sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

12:08 İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'da Filistinlilere getirdiği kısıtlamalar devam ediyor. İsrail kısıtlamaları nedeniyle Mescid-i Aksa haremi içerisi ve avlusu cuma namazı öncesi boş olduğu görüldü.

11:20 ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio, "kendini savunma hakkı olduğunu" belirttikleri İsrail'e uluslararası insancıl hukuka uyması ve sivillerin korunması çağrısında bulundu.

10:43 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Gazze'de daha çok yakıt girişine ihtiyaç duyulduğunu ve bunun sadece yardım tırları için değil hastaneler ve diğer insani hizmetler için de gerekli olduğunu söyledi.

10:39 Dünya Sağlık Örgütünün (WHO), İsrail'in kuşattığı Şifa Hastanesinde kalan bebeklerin tahliyesini kolaylaştırmak için Mısırlı yetkililerle birlikte çalıştığı ve İsrail Savunma Kuvvetleri ile müzakerelerin sürdüğü bildirildi.

09:58 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, eski İsrail Savunma Bakanı ve ülkede "savaş kabinesi" olarak adlandırılan "Acil Durum Hükümeti"nin üyesi Benny Gantz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddetinin durdurulması için çağrıda bulundu.

09:31 ABD yönetimi, Gazze'deki Şifa Hastanesinin "karargah" olduğunu ispatlayamayan ve sunduğu sözde kanıtlarla sosyal medyada alay konusu olan İsrail'in hastaneyi basmasını savunmaya devam ediyor.

07:31 İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda, iki Filistinli öldü, 3'ü ağır yaralandı.

06:50 Hamas Hareketi, ABD'nin Hamas'ın Gazze'de hastane ve okulları askeri alanlar olarak kullandığı yönündeki iddialarının, İsrail ordusunun sunduğu "apaçık yalan bir hikayenin tekrarı" olduğunu belirtti.

06:03 İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına gece boyu düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananlar oldu. Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'na "İsrail işgal güçlerinin gerçekleştirdiği katliamda" en az 11 Filistinli öldü, bazıları da yaralandı.

06:01 ABD'nin New York kentinde Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, New York sokaklarında ellerinde pankart ve Filistin bayrakları taşıyarak yürüdü.

04:51 ABD'nin Şikago kentinde'deki Federal Plaza önünde, Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Sağlık çalışanlarının düzenlediği protestoda İsrail'in Gazze'deki hastaneleri hedef almasına tepki gösterildi.

Netanyahu 42 gün sonra katliamı itiraf etti! Sivil cinayetler için pişkin bahane: 'Ne yazık ki başarılı olamıyoruz'

02:48 İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kenti ve mülteci kampına onlarca askeri araçla baskın düzenledi.

01:04 İsrail'in, karadan ve havadan yoğun saldırılar düzenlemesine ve halka güneye gitmeleri konusunda sürekli çağrı yapmasına rağmen, 807 bin kişinin halen Gazze ve Kuzey Gazze vilayetlerinde yaşadığı belirtildi.

01:02 İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da çıkan olaylarda açtıkları ateş sonucu 2'si çocuk 4 Filistinli yaralandı.

00:08 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir sivil yerleşim alanını bombaladı.

00:02 Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi'nde büyük bir gıda açığının söz konusu olduğunu ve buradaki halkın geniş çapta açlıkla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...