NATO Zirvesi'nde konuşuldu: Gürcistan üye olabilecek mi?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NATO Zirvesi'nde konuşuldu: Gürcistan üye olabilecek mi?

DÜNYA Haberleri

Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi’nde konuşulan ülkelerden biri de Gürcistan. 2008’den beri aday olan ülke, gündemde geniş yer tutmasa da bildiride onun da adı yer alıyor. Kafkas devletinin ittifaka katılımının kabulü hakkında ise hala soru işaretleri var.

Gürcistan’ın NATO’ya katılımı Vilnius Zirvesi’nin konularından biriydi. Ancak ittifakın en kararlı adaylardan ve NATO ortaklarından biri olan Gürcistan hakkında fazla bilgi verilmedi.

Vilnius zirvesine katılan Gürcü siyasi analist Kornely Kakachia, Eurasianet'e verdiği demeçte, zirve sırasında "Kimse Gürcistan hakkında konuşmadı" dedi.

Kakachia'ya göre Gürcistan, zirvede bir zamanlar olduğu gibi hevesli bir üye adayı olmaktan çok "tarafsız bir ülke" olarak yer aldı. 

GÜRCİSTAN NATO ÜYELİĞİNE KABUL EDİLDİ Mİ?

İttifaka 2008 Bükreş Zirvesi’nde Ukrayna’yla birlikte aday olan Gürcistan’ın başvuruları yıllardır büyük ölçüde tartışılıyordu. 

Gürcistan bir katılım takvimi elde edemediği halde başvurusunda Ukrayna’nın aksine bazı olumlu değişiklikler gerçekleşti.

NATO liderleri tarafından 11 Temmuz’da yayınlanan zirve bildirisinde "Gürcistan, Avrupa-Atlantik hedeflerini ilerletmek için kilit demokratik reformlar da dâhil olmak üzere reformlarda ilerleme kaydetmeli ve ANP'yi [Yıllık Ulusal Program] en iyi şekilde kullanmalıdır" denildi.

Fakat Gürcistan, NATO’nun Vilnius Zirvesi’nde herhangi bir ilerleme göremedi.

Geçtiğimiz yıllarda çeşitli Batılı ve NATO yetkilileri Gürcistan'ın katılmaya yönelik genel hazırlığını olumlu değerlendirmişlerdi. 

GÜRCİSTAN NEDEN NATO’YA ÜYE OLAMIYOR?

Gürcistan, kendisini Rus tehdidinden korumak için ittifaka katılma isteğini yirmi yılı aşkın bir süre önce ilan etti. Ancak ülke, ittifakın Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyesi olacağını söylediği 2008 Bükreş zirvesinden bu yana, bunun ne zaman ve nasıl olacağına dair herhangi bir netlik sağlamadan, bir belirsizlik içinde ve uzmanların NATO'nun "açık kapıları" olarak tanımladığı bir durumda sıkışıp kaldı.

Siyasiler tarafından bu ilerleme eksikliğinin genellikle Gürcistan'ın Rusya ile devam eden bölgesel çatışmalarından ve bir dereceye kadar demokratik reform eksikliğinden kaynaklandığı öne sürülüyor. 

Eleştirmenler ise Gürcistan’ın başarısızlığından Tiflis’in politikalarını ve Gürcü hükümetin ilgisizliğini sorumlu tutuyor. 

Gürcü yetkililer zirve sonuçlarını Batı’nın sözlerini yerine getirmemesine bağlıyor.

Yine de yıllar içinde ittifakın Gürcistan’a desteği ve karşılıklı işbirliği artıyor. Gürcistan bloğun yurtdışındaki askeri misyonlarına yakın bir ortak olarak katkıda bulunuyor.

Kaynak: Civil Georgia - Eurosianet

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...