NATO: Ukrayna'ya kapılarımız açık

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NATO: Ukrayna'ya kapılarımız açık

DÜNYA Haberleri

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın büyük ihtimalle müzakere masasında sona ereceğini belirtti. Stoltenberg, NATO üyeliği için Ukrayna'ya kapının açık olduğunu söyledi. Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in üyelik yolunda olduğunu aktardı.

Romanya’nın başkenti Bükreş’te Aspen-German Marshall Fund Forumu düzenlendi. Burada açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Rusya'nın işgaline karşı NATO'nun doğu kanadında hazırlığını artırdıklarını, muharip grupların sayısını 4’ten 8’e çıkardıklarını söyledi.

“PUTİN SAVAŞI KAYBEDİYOR”

NATO ve müttefiklerin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta çatışmaya taraf olmadığını ama Ukrayna’ya eşi görülmemiş destek verdiğini vurgulayan Stoltenberg “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşı kaybediyor. Bu sebeple daha fazla zulümle karşılık veriyor ve Ukrayna'daki şehirlere, sivil altyapıya saldırıyor. Putin kışı silah olarak kullanıyor” dedi.

“OTORİTER LİDERLER PUTİN’İN KAZADINIĞI GÖRMEMELİ”

Stoltenberg, dünyadaki "otoriter liderlerin Putin’in kazandığını görmemesi gerektiğini" belirterek uzun vadeli güvenlik çıkarlarının Ukrayna'yı desteklemek olduğunu söyledi.

“ON BİNLERCE NATO ASKERİNİ EĞİTTİK”

Ukrayna ile NATO'nun çok yakın ortaklık ilişkisi bulunduğunu vurgulayan Stoltenberg “Bu 24 Şubat'taki Rusya saldırısıyla başlamadı. Çok daha öncesinden NATO ülkeleri Ukrayna askerlerine eğitim verdi. Savaşın başlamasına kadar on binlerce Ukraynalı asker eğitildi” şeklinde konuştu.

“UKRAYNA’NIN MASADA GÜÇLÜ OLMASI LAZIM”

"Rusya kazanırsa kalıcı barış olmaz" diyen Jens Stoltenberg “Gelecekteki muhtemel barış görüşmelerinde masada Ukrayna'nın güçlü olması için bu ülkeyi desteklemeye devam etmemiz gerek. Bu konuda geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.

“UKRAYNA’YA NATO KAPILARI AÇIK”

Stoltenberg, Ukrayna'nın olası NATO üyeliği konusundaki soru üzerine de 14 yıl önce NATO'nun Bükreş Zirvesi'nde bu yönde alınan kararın arkasında olduklarını belirterek "NATO'nun kapıları açık" cevabını verdi.

“HANGİ ÜLKENİN NATO ÜYESİ OLACAĞINA RUSYA KARIŞAMAZ”

Finlandiya ve İsveç'in üyelik yolunda olduğunu dile getiren Stoltenberg, hangi ülkenin NATO üyesi olacağına Rusya'nın karışamayacağını vurguladı. Stoltenberg, Putin'de "serbest ve demokratik bir ülkenin ne anlama geldiği anlayışı bulunmadığını" söyledi.

“BASKIYA MARUZ KALAN NATO ORTAKLARINI UNUTMAYACAĞIZ”

Stoltenberg, Rusya’nın baskısına maruz kalan diğer NATO ortaklarını unutmayacaklarını, bu nedenle bugünkü NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na Gürcistan, Moldova ve Bosna Hersek dışişleri bakanlarının da katılacağını dile getirdi.

“ÇİN’E KARŞI BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTMALIYIZ”

NATO ülkelerinin Bükreş'teki iki günlük toplantıda ayrıca Çin’in getirdiği sınamaları ele alacakları bilgisini veren Stoltenberg, Rus doğalgazına Avrupa'nın bağımlılığını hatırlatarak "Çin gibi diğer otoriter rejimlere de bağımlılığımızı azaltmalıyız" diye konuştu. Stoltenberg, Çin ile ekonomik ve ticari ilişkilerin elbette devam edeceğini ancak NATO ülkelerinin kırılganlıklarını azaltması gerektiğini vurguladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...