NATO savunma bakanları toplanıyor

/ Kaynak: AA
NATO savunma bakanları toplanıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

NATO bakanlarının en önemli gündem maddeleri arasında zirve hazırlığı ve imza sıkıntısının bir türlü aşılamadığı Afganistan yer alıyor.

NATO savunma bakanları, bir yandan 4-5 Eylül'de Galler'de yapılacak zirvenin hazırlıklarını ele almak, diğer yandan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin ABD ile ikili güvenlik anlaşmasını (BSA) imzalamaması nedeniyle yaşanan sıkıntıyı masaya yatırmak üzere iki günlük toplantı için bir araya geliyor.


BSA'nın imzalanması NATO'nun 2014 sonrasında Afganistan'da kalabilmesi için yerine getirilmesi gereken ilk adımı oluşturuyor. Bu anlaşmanın imzalanmaması, NATO ile Afganistan arasında yapılması öngörülen güçlerin durumu anlaşmasının (SOFA) da imzalanmasını geciktirdiğinden planlamada ciddi sıkıntı yaşanıyor.


Normal şartlarda NATO'nun 2014'ten sonra Afganistan'da üstleneceği misyon için operasyon planlarının bu toplantıda bakanların onayına sunulması öngörülüyordu. NATO yetkilileri, Karzai'nin imza atmaması nedeniyle bu adımı toplantıda atmanın mümkün olmayacağının altını çiziyor.


NATO'nun Afganistan'da görev yapabilmesi için BSA ve SOFA'nın mutlaka imzalanması gerektiğini belirten NATO kaynakları, "zorlu bir karar" almak durumunda kalınabileceğini ancak henüz o aşamaya gelinmediğini belirtiyor.


İmzalarda yaşanan gecikmeler nedeniyle planlarını gözden geçiren ABD'nin de şu ana kadar gündeme getirmediği "toptan çekilmeyi" değerlendirmeye aldığı belirtiliyor.


NATO'nun iki gün boyunca ele alacağı başlıklar arasında savunma yetenekleri, bu alandaki eksiklerin kapatılmasına yönelik adımlar, siber savunma, deniz güvenliği ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından gündeme getirilen akıllı savunma konsepti de yer alıyor. Bu konularda yapılacak görüşmeler, aynı zamanda NATO Zirvesi açısından hazırlık niteliği de taşıyacak.


Afganistan konusunun ele alınacağı bu akşamki çalışma yemeğinin bir başka önemli gündem maddesini de Ukrayna oluşturacak. NATO, bu ülkeye yönelik desteğini ve yakın çalışma isteğini gösterme amacıyla yarın da NATO-Ukrayna Komisyonu'nu toplama kararı aldı.


NATO'nun yürütmekte olduğu ortaklıklar ile örgütü modernleştirme ve çağın şartlarına uygun hale getirme amaçlı reformlar da ikinci gün oturumlarının konu başlıkları arasında yer alıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...