NATO, 'Rusya, stratejik hata yaptı' diyerek kayıp sayısını açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
NATO, 'Rusya, stratejik hata yaptı' diyerek kayıp sayısını açıkladı

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki yıla yakındır süren Rusya-Ukrayna savaşında, Rusya'nın ciddi kayıplarla birlikte maddi olarak da çöktüğünü iddia etti. Ancak Putin'in vazgeçmeyeceğini söyleyen Stoltenberg, Rus ordusunun kış öncesi büyük bir saldırıya hazırlandığını ve Ukrayna'yı zorlu bir kışın beklediğini ima etti.

Orta Doğu'da devam eden İsrail-Hamas çatışması, Kuzey'de neredeyse iki yıldır devam eden Rusya-Ukrayna savaşını unutturdu. Rusya, Ukrayna topraklarındaki ilerleyişini sürdürürken 'Batı'nın desteğini alan Ukrayna ise direnişi sürdürüyor.

Rusya-Ukrayna arasındaki son durumu değerlendiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki gün süren NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın açıklamalarda bulundu. 

"RUSYA AĞIR KAYIPLAR VERDİ"

Rusya'nın savaşın başında ele geçirdiği bölgelerin yüzde 50'sinin Ukrayna ordusunca geri alındığını ifade eden Stoltenberg, Rusya'nın yüzlerce uçak, binlerce tank ve 300 binden fazla kayıp verdiğini iddia etti.

"MOSKOVA GELECEĞİNİ PEKİN'E İPOTEK EDİYOR"

Stoltenberg, siyasi olarak Rusya'nın sadece Ukrayna'da değil, Kafkasya ve Orta Asya'da da yakın çevresindeki etkisini kaybettiğini belirterek, "Rusya ayrıca Çin'e çok daha bağımlı hale geliyor. Moskova her geçen yıl geleceğini Pekin'e ipotek ediyor. Askeri açıdan Rusya konvansiyonel güçlerinin önemli bir bölümünü kaybetti." dedi.

"PUTİN, STRATEJİK BİR HATA YAPTI"

Rusya'nın ekonomik olarak baskı altında bulunduğunu, petrol ve gaz gelirlerinin düştüğünü, 1000'den fazla yabancı şirketin ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu ya da küçülttüğünü ve geçen yıl 1,3 milyon kişinin Rusya'yı terk ettiğini anlatan Stoltenberg, "Tüm bunlar Putin'in, Ukrayna'yı işgal etmekle stratejik bir hata yaptığının vurguluyor." ifadesini kullandı.

"RUSYA, KIŞ ÖNCESİ FÜZE STOKLUYOR"

Stoltenberg, Rusya'nın hafife alınmaması gerektiğini dile getirerek, "Rusya'nın ekonomisi bir savaş zemininde. Putin'in kayıplara karşı toleransı yüksek. Rusya'nın Ukrayna'daki hedefleri değişmemiştir. Rusya kış öncesinde büyük bir füze stoku yaptı. Ukrayna'nın elektrik şebekesini ve enerji altyapısını vurmak için yeni girişimler görüyoruz. Ukrayna'yı karanlıkta ve soğukta bırakmaya çalışıyor." dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...