NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin endişelerini gidermek için 3 ülke ile temas halindeyiz

Düzenleyen: / Kaynak: NTV/İHA
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin endişelerini gidermek için 3 ülke ile temas halindeyiz

DÜNYA Haberleri  / NTV/İHA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusuna ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin NATO, AB ve İsveç tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK'ya karşı terörle mücadele de dahil olmak üzere endişelerini dile getirdiğini ifade ederek, Türkiye'nin endişelerini hızla gidermek için 3 ülke yetkilileri ile temas halinde olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İsveç'in terörle mücadele mevzuatını şimdiden değiştirmeye başlaması ve silah ihracat kurallarında yapılmakta olan değişikliklikler memnnuniyet verici. Bunlar, Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almak için iki önemli adım” dedi.

Bununla birlikte Stoltenberg, amacın Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin, itirazları mümkün olan en kısa sürede çözmek olduğunu belirterek “İsveç saldırıya uğradığında NATO müttefiklerinin karşılık vermemesi düşünülemez” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin endişelerini gidermek için 3 ülke ile temas halindeyizNATO Genel Sekreteri Stontenberg, basın toplantısının ardından İsveç Başbakanı Andersson ile Harpsun kentinde bir tekne yolculuğu yaptı.

İsveç Başbakanı Andersson ise  ülkesinin Türkiye'nin endişelerini çok ciddiye aldığını, çözüm bulabilmek için Finlandiya ile birlikte diyaloğun sürdüğünü söyledi.

TÜRKİYE NEDEN İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKIYOR?

Türkiye, 1952'den bu yana üye olduğu NATO'nun açık kapı politikasını destekleyen bir tutum izliyor. Soğuk Savaş sonrası dönemde 1999 ve 2004'de eski Sovyet bloku ülkelerinin ittifaka katılmasını da destekledi.

İsveç ve Finlandiya'nın katılımına itirazının nedeni ise bu iki İskandinav ülkesinin, "Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermemesi" ve  PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'ye destek vermeleri oluşturuyor.

Türkiye hem İsveç hem de Finlandiya'nın PKK üyelerine ev sahipliği yaptığını savunuyor. Özellikle İsveç'in YPG'ye askeri ekipman ve mali destek sağladığını söyleyerek rahatsızlığını ifade eden Türkiye, bu ülkeden yargılamak için talep ettiği 21, Finlandiya'dan talep ettiği 12 kişinin iade edilmemesini de gündemde tutuyor.



Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: NTV/İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...