Muhaliflere Fırat Kalkanı görevi

Düzenleyen:
Muhaliflere Fırat Kalkanı görevi

DÜNYA Haberleri

Halep’te ateşkesin uygulamaya geçmesi ve tahliyelerin sağlanması ile birlikte, Esad rejimine karşı savaşan muhaliflerden bir kısmı TSK öncülüğündeki Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılacak.

Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Halep’te yeniden varılan ateşkes mutabakatına göre, Doğu Halep’teki birkaç kilometre karelik alanda kalan muhalif savaşçılar hafif silahlarıyla birlikte şehri terk edecek. Mutabakata göre talep eden siviller ve bütün muhalifler şehirden ayrılacak, böylece şehirde rejim kontrolü tamamen sağlanacak. On binlerce sivilin yanı sıra, muhalif savaşçıların da hafif silahlarıyla açılan koridordan İdlib’e çıkması konusunda Rusya ve Türkiye anlaştı. Esad rejimine karşı savaşan grupların en başında ise, Türkmen Sultan Murad Tugayları ve Fatih Sultan Mehmed Tugaylarının yanı sıra, Nureddin Zengi birlikleri ve En-Nusra cephesi de yer alıyor. Anlaşma şartlarına göre, İdlib’e gönderilecek olan Sultan Murad, Fatih Sultan Mehmed ve Nureddin Zengi’ye bağlı birlikler, buradan Türkiye’ye geçecek. Hatay üzerinden Kilis’e ve Gaziantep’e gelecek olan savaşçılar, Fırat Kalkanı Operasyonu’yla terör örgütü DAEŞ’ten temizlenen Çobanbey ve Carablus’a girecek. Bu birlikler Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu birlikleriyle birleşerek Fırat Kalkanı Operasyonu’na katılacak ve El-Bab’a ilerleyecek. Böylece El-Bab kuşatması güçlendirilecek. Fırat Kalkanı’na katılacak muhaliflerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Ancak bu rakamın 5 bine yakın olduğu ifade ediliyor. Bu arada, Halep’ten daha önce çıkmayı başarmış olan, aynı tugaylara bağlı bazı savaşçıların hâlihazırda El-Bab bölgesinde TSK ile birlikte savaştığı belirtiliyor. En-Nusra’ya bağlı savaşçılar ise Halep’ten çıktıktan sonra İdlib’deki diğer En-Nusra gruplarına katılacak.

ABD’DEN GERİ ADIM

ABD’nin DAEŞ Karşıtı Koalisyon’un komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, Fırat Kalkanı Operasyonu’nun artık kendileri için bir endişe kaynağı olmadığını ifade etti. Pentagon’daki video konferansla gazetecilere bilgi veren Townsend, Türkiye’nin El-Bab’daki operasyonlarının DEAŞ’la mücadeleye zarar vermediğini vurgulayarak “Türklerin El-Bab’a kadar ilerlemesinin bir sebebinin de Kürt grupların birleşmesini engellemek olduğuna inanıyorum. Bu bizim için önemli bir endişe kaynağı değil” dedi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...