Muhalifler devrimin başşehrinden çekildi

Muhalifler devrimin başşehrinden çekildi

DÜNYA Haberleri

Halep'te kuşatma altındaki Nübbul ile Zehra bölgelerine yiyecek girmesi karşılığında muhalifler, Humus'u ağır silahlarını bırakarak terk etti.

Birleşmiş Milletlerin aracılığının ardından Suriye'nin Humus şehrinde ateşkes sağlandı. 3 yıl önce Beşar Esad rejimine karşı silahlı direnişin başlamasından beri "devrimin başkenti" olarak görülen Suriye'nin üçüncü büyük şehri Humus, muhaliflerin elinden çıktı. İki yıldır kuşatma altında olan Humus şehrinde varılan ateşkesle 2400 muhalif ve sivil şehri terk edecek. Anlaşma çerçevesinde muhalifler elinde tutuklu bulunan 1 Rus subayı ve 21 İranlıyı da serbest bıraktı. Humus'u terk eden muhaliflerin ağır silahlarını almalarına izin verilmezken, her birinin yanında orta çapta silahların bulunmasına izin verildi. İlk etapta 120 muhalif ve 200'den fazla sivil şehri terk etti. Anlaşmanın karşılığında ise rejim, Halep'te kuşatma altındaki Nübbul ile Zehra bölgesine yardım görevlilerinin girmesine izin verdi. nbsp;Suriye ordusu, kuşatma altında tuttuğu kentte "teslim ol ya da açlıktan öl" denilen bir taktik uyguladı. Bir yandan da eski kent bölgesine sürekli hava saldırısı ve top ateşi düzenledi. nbsp;
Şehri terk ederken morallerinin bozuk olduğu görülen muhalifler, "Dünya bizi kandırdı. Devrimin başşehrinden çekilirken, sanki ruhumuz da bedenimizi terk ediyor" dedi. 3 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, Humus'un rejimin eline geçmesi, "Beşar Esad zafer kazandı" şeklinde yorumlandı. Suriye'nin Lübnan sınırına yakın olan Humus hem muhalifler için hem de Suriye rejimi için stratejik önem taşıyor. Geçen sene, Lübnan sınırına 6 kilometre yakınlıkta bulunan Kusayr kasabasında Hizbullah örgütü ve Suriye ordusu büyük çapta operasyon gerçekleştirerek muhalifleri bölgeden çıkartmıştı. nbsp;


ESAD'IN ASKERLERİ SERBEST
Muhalifler Humus şehrinden çekilirken yapılan anlaşma çerçevesinde Halep'te esir aldıkları bazı rejim askerlerini serbest bıraktı. Bustan el Kasr'da serbest bırakılan askerleri rejim askerleri karşıladı.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...