Molla'nın idamı Bangladeş'i yaktı

Molla'nın idamı Bangladeş'i yaktı

DÜNYA Haberleri

Ülkenin önemli siyasi figürü Abdülkadir Molla'nın oldubitti ile idam edilmesi isyanın fitilini ateşledi.

Bangladeş'te ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi olan Cemaat-i İslami'nin Genel Sekreter Yardımcılığını yürüten Abdülkadir Molla'nın önceki günkü idamı halkı ayağa kaldırdı. Molla'nın cenazesi dün memleketi Faridpur'da toprağa verildi. Hükümeti İslami hareketlerin önünü kesmekle suçlayan çok sayıda gösterici dün ülke çapında gıyabi namaz kıldı. Ardından gösterileri engellemek isteyen polisle çatıştı. nbsp;Polis göstericilerin üzerine ateş açarken, protestolarda çok sayıda araç yakıldı. Plastik mermiyle vurulan bir çocuğun durumunun ağır olduğu açıklandı. En az 4 kişinin öldüğü belirtildi. Cemaat-i İslami, hükümetin gelecek yıl yapılacak seçimler için yargıyı siyasete alet ettiğini, toplumsal ayrışmaya neden olduğunu ve yargılamanın uluslararası hukuk standartlarına hiçbir şekilde uygun olmadığına dikkat çekti. Bangladeş'in 1971'de Pakistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen suçların araştırılması için hükümet tarafından kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan Molla, Şubat 2013'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Molla, suçlamaları reddetmiş ve hakkında verilen ömür boyu hapis cezasının iptali için Temyiz Mahkemesi'ne başvurmuştu. Temyiz mahkemesi, 17 Eylül'de cezayı idama çevirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, tarafların şiddetten uzak durması çağrısında bulundu.

Başbakan Erdoğan: Tarih bunu affetmeyecek

Türkiye Abdülkadir Molla'nın idam edilmesini kınadı. İdamın tarihi bir yanlış olduğunu vurgulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada bu tür yargılamaların, duygusal yargılamaların artık bitmesi gerektiğini, adeletin tecelli etmesini herkesin beklediğini özellikle vurgulamak istiyorum. Bangladeş halkına sabır temenni ediyorum ve siyasi mücadeleyi de Bangladeş halkının bırakmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Çünkü çekilmek meydanı mevcut güçlere bırakmak anlamına gelir ve demokrasi mücadelesinden yılmamak gerekir" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...