Mısır'da Sisi'nin açıklamalarına tepki sürüyor

/ Kaynak: AA
Mısır'da Sisi'nin açıklamalarına tepki sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Mısır'da Abdulfettah Sisi'nin yaptığı açıklamaların ardından Nur Partisi, Vatan Partisi ve El-Cemaatu'l-İslamiyye'den açıklamalara tepki geldi.

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi'nin, halka yönelik, ''terörle mücadelede sorumluluk üstlenebilmesi için meydanlara inerek destek vermeleri'' çağrısına tepkiler sürüyor. Nur Partisi, Vatan Partisi ve El-Cemaatu'l-İslamiyye, Sisi'nin açıklamalarının bir iç savaş çağrısı olduğunu belirterek, açıklamalarını geri çekmesini istedi. Ordunun darbe sonrası açıkladığı yol haritasını destekleyen Nur Partisi, Sisi'nin açıklamalarına tepki göstererek, Silahlı Kuvvetlerin halkı koruma görevine bağlı kalması çağrısında bulundu. Partiden yapılan yazılı açıklamada, "Devletin hukuk çerçevesinde yaptığı takdirde terörle savaş görevini yetkilendirmeye ihtiyacı yoktur. Bu noktada Nur Partisi, halkın toplanılarak özel yetkilendirilme talebine karşı çıkmaktadır. Kişilerin kanunları ihlal etmesi devlet tarafından düzeltilebilir ama devlet kurumlarının kanunları ihlal etmesi devleti yıkılmaya sürükler" denildi. İç savaş uyarısında bulunan Nur Partisi, ordunun ülkedeki vatandaşları birbirine karşı koruma görevi olduğu, kışkırtmanın ise ülkeyi iç savaşa sürükleyebileceği belirtildi. Silahlı Kuvvetlerin görevinin tüm vatandaşlara eşit mesafede durarak halkı korumak olduğu vurgulanan açıklamada, krizin çözümü, şiddetin durması ve kan akmasının engellenmesi için Ezher'in gözetimi altında uzlaşı toplantıları düzenlenmesi çağrısı yapıldı. Vatan Partisi Sözcüsü Ahmed Bedii, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sisi'nin açıklamalarını açık bir iç savaş daveti olarak değerlendirdiklerini söyledi. Bedii, "Bu çağrının hiçbir hukuki veya resmi geçerliliği olamaz. Ortada Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu var ama Sisi keskin emirleri ve yasaklamalarıyla bir kral gibi davranıyor. Olacak şey değil, tarihte böyle bir şey görülmedi, darbeciler, insanları öldürmek için halkın bir kesiminin desteğini istiyor'' diye konuştu. Devrimin Yarını Partisi Başkanı Eymen Nur, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaptığı açıklamada, Sisi'nin çağrısını eleştirerek "Sisi gösteri çağrılarını geri çeksin yada istifa etsin, üniformasını çıkarararak siyasete de atılabilir'' ifadesini kullandı.
Mısır El-Cemaatu'l İslamiyye hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "Darbe karşıtlarının bir hafta öncesinden gösteri düzenleyeceği yerlere başka kesimlerin davet edilmesi, Sisi'nin iç savaş istediğini gösteriyor. Ordu, tavrını gözden geçirsin, Mısırlılarla beraber anayasal meşruiyet üzerine kurulu ulusal uzlaşının sağlanması için çalışsın. Cemaat olarak barışçıllığımızı sürdürüyoruz, vatan ortaklarımızın, özellikle Hristiyanların ordunun çağrılarına rağbet etmemelerini talep ediyoruz'' değerlendirmesi yapıldı. Mısırlı düşünür Vail Kandil de Sisi'nin açıklamasını eleştirerek, tarihte hiçbir komutanın bu kadar açık iç savaş çağrısı yapmadığını, Sisi'nin halkın bir kısmının onayını alarak ötekilere yönelik katliam hazırlığı yaptığını iddia etti. Kandil şunları kaydetti: ''Bugün tüm şüpheler giderilmiş ve ordunun tüm sivil yönetimlerin üzerinde olduğu, halkın ve seçilen kişilerin ordunun gölgesinden ayrılamayacağı anlaşılmıştır. Halk nasıl yönetildiğini bilmelidir, bir sivil devlette mi yaşamaktadır yoksa askeri bir kampta mı? Baradey'e soruyorum, 30 Haziran'da bunun için mi toplandınız. Onurlu insanlar kardeşlerinin kanını dökmez, hepimiz durup düşünmeliyiz'' Savunma Bakanı Sisi bugün yaptığı konuşmada, "Onurlu tüm Mısırlıları cuma günü, şiddete ve teröre karşı mücadelede sorumluluğumu üstlenebilmem için meydanlara çağırıyorum" demişti. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...