Mısır'da "Selefi Cephe"nin gösteri çağrısı

/ Kaynak: AA
Mısır'da "Selefi Cephe"nin gösteri çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

SETA Uzmanı Zahran: "Bu yeni devrim çağrısı ülkenin içinde bulunduğu şartlarla uyumlu değil"

Mısır'da "Selefi Cephe"nin "Müslüman Gençliğin Devrimi" adı altında yaptığı gösteri çağrısı tartışılıyor.
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) "İslami Cemaatler" Uzmanı Mustafa Zahran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu çağrının ülkenin içinde bulunduğu şartlarla uyumlu olmadığını savundu.
Ülkedeki krizden çıkış için çaba sarf edilmesi gerektiğini dile getiren Zahran, Mısır'daki İslami hareketlerin gerçek sorununun, "1979'daki İran İslam Devrimi'ni ilham kaynağı olarak görmelerinden" kaynaklandığını ifade etti.
İki ülkedeki İslami hareketler arasında içerik, dönem, yapısal farklılıkların bulunduğunu, Mısır'daki hareketlerin "İran devrimindeki başarı unsurlarından" yoksun olarak, bu işe giriştiğini öne süren Zahran, "Bu yeni çağrı ülkenin içinde bulunduğu şartlarla uyumlu bir çağrı değildir" dedi.
Bugüne kadar ne İhvan ne de herhangi bir grubun "İslam devrimi" çağrısında bulunmadığını aktaran Zahran "Mısır'da 25 Ocak Devrimi'yle halk sosyal bir devrimi dahi kabul etmedi ve bunu sindiremedi" ifadelerini kullandı. Zahran, dolayısıyla bu şartlarda "İslami Devrimi nasıl oluşturacağı sorusunun yöneltilmesi" gerektiğini dile getirdi.
"Selefi Cephe"nin tabanının ülkede İhvan ve Selefi Davet cemaatine göre daha az olduğunu iddia eden Zahran, bu çağrıya ancak "ümitlerini yitirmiş, baskıdan ezilmiş olduğunu düşünen, çaresiz genç kesimden" bir karşılık gelebileceğini savunarak, şu görüşleri dile getirdi:
"İhvan'ın bu çağrıya olumlu cevap vermesi, aslında siyasal İslam'ın içinde bulunduğu krizi de ortaya koyuyor. Bizler Mısır'da siyasal İslam ile yönetim arasında bir kriz halini yaşadığımız gibi siyasal İslam düşüncesine sahip olan gruplar da kendi aralarında benzeri bir krizi yaşıyor."
- "İhvan yöneticilerinin gözaltına alınması"
Irak'taki Sünniler ile Suriye halkının yaşadığı, "yok sayılmak, baskı, ümitsizlik ve çaresizliğin" IŞİD'in doğmasına neden olduğunu dile getiren Zahran, Mısır'da da "şu anda böyle bir sorunun yaşandığını" ileri sürdü.
Mustafa Zahran, İhvan'ın dışarıdaki "son üst düzey" yöneticilerinden Muhammed Ali Bişr'in tutuklanması, öncesinde de diğerlerinin ve başka İslami kadroların temsilcilerinin hapiste olmasının, ülkede bu kesimin bağlılarının "elindeki pusulayı" kaybetmesine neden olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Mısır'daki İslami hareketin "olayları okuyabilen liderlere" sahip olmadığını öne süren Zahran, gençliğin "heyecan, ictihad hevesli, hamasi ve duygusal tabanlı düşüncelerle" büyük yaralar alabileceğini ifade etti.
Krizden çıkmak için "İslamcıların" durumunu yeniden gözden geçirmesi ve özeleştiri yapması gerektiğini dile getiren SETA Uzmanı Zahran, "Yönetim de İslamcılarla ilişkisini yeniden dizayn etmeli ve taraflar arasında yeni bir ilişki mekanizması kurulmalı" dedi.
İhvan'dan sonra Mısır'daki en geniş tabana sahip toplumsal oluşumlardan olan Selefilerden, darbe karşıtı olanların kurduğu "Selefi Cephe", gençlere, "Müslüman Gençliğin Devrimi" adı altında 28 Kasım'da yapılacak gösterilere katılma çağrısında bulunmuştu.
Gösteri için söz konusu tarihin seçilmesiyle, Mısır'da 2011'de gerçekleştirilen "25 Ocak Devrimi" sonrasında 28 Kasım'da gerçekleştirilen parlamento seçimlerine atıfta bulunuluyor.
Cephe'nin "barışçıl olacağını" ilan ettiği 28 Kasım'da yapılması planlanan gösterileri, ekseriyeti "Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak" üyesi olan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) olmak üzere, İstiklal ve Fazilet partileri ile Raye Partisi Genel Başkanı Hazım Salah Ebu İsmail'in öncülüğündeki "Hazımcılar Hareketi" ve Darbe Karşıtı Gençlik Hareketi ile Nahda Ultras grubu destekleyeceğini duyurmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...