Mısır'da göstericeler toplanmaya başladı

/ Kaynak: AA
Mısır'da göstericeler toplanmaya başladı

DÜNYA Haberleri  / AA

Mısır'da çeşitli muhalif parti ve hareketlerin oluşturduğu Muhammed Mursi'yi istifaya zorlamak için organize edilen protestolar başladı. Göstericiler ülkenin çeşitli kentlerinde toplanmaya başladı.

Mısır'da çeşitli muhalif parti ve hareketlerin nbsp;oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Temerrüd (İsyan) Hareketi'nin nbsp;Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi istifaya zorlamak veya erken seçim kararı nbsp;aldırmak için organize ettiği gösteriler, başta başkent Kahire olmak üzere nbsp;ülkenin çeşitli kentlerinde başladı.Başkent Kahire'de protestocuların ünlü Tahrir Meydanı, nbsp;Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Mısır Savunma Bakanlığı önünde toplandıkları nbsp;gözleniyor.
Mursi ve Müslüman Kardeşler aleyhine pankart açan göstericilerden, nbsp;Mursi için "Git" sesleri yükseliyor. Gösteriyi organize eden gruplar tarafından nbsp;oluşturulan "halk komiteleri", provakatörlerin göstericlerin arasına karışmaması nbsp;ve üzerinde silah taşıyanların tespit edilmesi amacıyla meydan girişlerinde nbsp;kontrol yapıyor.
Mursi'ye destek veren binlerce göstericinin Medinetu'n-Nasr (Nasr nbsp;City) mahallesinde bekleyişleri ise sürüyor. Aynı mahalledeki Rabiatu'l-Adeviyye nbsp;Camisi önündeki Mursi'ye destek gösterisinin yapıldığı alan, geçen her dakika nbsp;daha da kalabalıklaşıyor. nbsp;Nasr City'deki göstericiler, bir yandan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi nbsp;lehine sloganlar atarken diğer taraftan da "Çatışma istemiyoruz. Mücadelemiz eski nbsp;rejimle" mesajları veriyor.
Gösterilerin şiddete dönüşeceği korkusuyla Kahire ve diğer kentlerde nbsp;sokaklar boşalırken, birçok devlet kurumu, banka ve şirket, gösteriler nedeniyle nbsp;bugün kapalı.
- Muhalif liderler "isyan"a destek veriyor
Muhalif liderlerden Nasırcı Kerame Partisi Genel Başkanı Hamdin nbsp;Sabbahi, gösteriler ile ilgili yayımladığı mesajda, "25 Ocak devrimine devam nbsp;edeceğimiz gün 30 Haziran'dır. Mısır'a layık bir gelecek inşa etmek için özgür nbsp;irademizi sergileyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Mısır muhalefetinin önde gelen isimlerinden Uluslararası Atom Enerjisi nbsp;Kurumu eski Başkanı Muhammed el-Baradei de yayımladığı mesajda, "Cumhurbaşkanı nbsp;Muhammed Mursi'yi seçen bizleriz. Şimdi de erken seçim istiyoruz, bu hakkımız. nbsp;Mursi'ye ülkeyi yönetme ehliyeti verdik ve o yönetemedi" değerlendirmesinde nbsp;bulundu.
Baradei'nin açıklamasında, ülkeyi yönetenin Müslüman Kardeşler, nbsp;Selefiler ya da Hristiyanlar olmasının sorun olmadığı kaydedilerek, topluma nbsp;birlik çağrısı yapıldı.
Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ile Nil Deltası'ndaki Port nbsp;Said, İsmailiye ve Süveyş gibi kentlerde de protestocular alanlarda toplanmaya nbsp;başladı.
Mısır genelinde ordu, daha önceden aldığı karar doğrultusunda kamu nbsp;binaları ve stratejik noktaları koruyacağını açıklamıştı. Mısır'da bulunan nbsp;elçilikler vatandaşları için "Gösterilerden uzak durun" nbsp;uyarısında bulunurken, birçok konsolosluk ve temsilciliğin de kapalı olacağı nbsp;duyurulmuştu.
Son günlerde Müslüman Kardeşler ile iktidardaki Hürriyet ve Adalet nbsp;Partisi'nin (HAP) üyelerine karşı saldırılar artarken, HAP, saldırılardan nbsp;Mübarek rejiminin kalıntılarının sorumlu olduğunu açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, halka hitaben yaptığı konuşmasında,göstericilere şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...