Mısır'da Gazze krizi için kritik barış zirvesi! Dünyaya çağrı: Tek çözüm iki devletli çözüm

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Mısır'da Gazze krizi için kritik barış zirvesi! Dünyaya çağrı: Tek çözüm iki devletli çözüm

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Mısır'ın başkenti Kahire'de Gazze Zirvesi yapılıyor. 20 ülke, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı çözüme kavuşturmak için toplandı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor. Filistin Devlet Başkanı Abbas zirvedeki konuşmasında 'Mevcut krizi, iki devletli çözümü uygulayarak ve işgali net bir takvim çerçevesinde sona erdirerek aşabiliriz. Topraklarımızı terk etmeyeceğiz.' dedi.

Mısır’da Gazze’deki yaşananlarla ilgili olarak zirve düzenleniyor. İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmemesi için Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden çok sayıda ülkeyi temsilen yetkililerin katılacağı Zirve’de sert tartışmaların yaşanması bekleniyor.

BM GENEL SEKRETERİ'NDE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kahire Zirvesi'nin açılışında yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarının hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, "Hastaneler, okullar bombalanıyor. Sivillerin sığındığı yerler bombalanıyor. Bir uyarıda bulunuyoruz, şöyle bir tehlike var; bizim sivillerimizin yerinden edilme tehlikesi var. Bunu kabul etmeyiz. İlk günden itibaren bunun durdurulmasını ve insani bir koridorun açılmasını istedik. İsrail hükümeti buna izin vermedi. Masum siviller öldürülüyor. İki taraftaki rehinelerin salınmasını istiyoruz. FKÖ Filistin'in tek meşru temsilcisidir. Ortadaki tek çözüm iki devleti çözümü yerine getirmek. Bağımsız Filistin'i kurup başkenti Kudüs olarak seçmektir. BM kararının yerine getirilmesi çağrısında bulunuyorum." dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres ise "Filistinlilerin ihtiyaçları meşru ve çok. Bu trajik olayların geniş bağlamında 56 yıllık bir işgal var. Hamas'ın saldırısı meşru görülemez ancak Filistinli sivillerin toplu cezalandırılması da meşru görülemez. Büyük bir insani yardım gerekli Gazze';ye. İnsani bir ateşkesin hemen sağlanması için çağrıda bulunuyorum. Gerçek bir barışın tek çözümü var iki devletli bir çözüm."

Mısır'da Gazze krizi için kritik barış zirvesi! Dünyaya çağrı: Tek çözüm iki devletli çözüm

FİKİR AYRILIKLARI SONUÇ BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRÜYOR

Reuters’a konuşan üst düzey iki diplomat, Zirve sonrasında ortak bir mutabakat metninin paylaşılma olasılığının oldukça düşük olduğunu belirttiler. Yetkililer, bunun nedeni olarak da ateşkes çağrısı ve Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının metne eklenmesi olduğunu ifade ettiler.

Uzmanlar, Zirve’de İsrail’in en büyük müttefiki ABD ile bazı büyük Avrupalı ülkelerin olmamasının da beklentileri düşürdüğüne vurgu yapılıyor. Buna rağmen, krizde farklı tutumlara sahip ülkelerin bir masa etrafında toplanarak konuşmasının önemli bir gelişme olduğu görüşünü dile getiriyorlar.

ZİRVE'YE 20 ÜLKE KATILIYOR

Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilecek Zirve’de Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor. Zirvede katılacak diğer ülkeler ise şöyle; Mısır, Filistin, Ürdün, BAE, Bahreyn, Katar, Kuveyt, Irak, İtalya, İspanya, Yunanistan, GKRY, Güney Afrika, Almanya, Fransa, Japonya, Birleşik Krallık, Norveç, Rusya, Çin, BM ve AB

SİSİ: ABD İLE ANLAŞMAYA VARDIK

Zirvede kürsüye çıkan Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi, Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık kalması için ABD ile anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Refah'tan geçecek insani yardımların Birleşmiş Milletler ve Filistin Kızılayı tarafından gözetiminde Gazze'ye ulaştırılacağını aktaran Sisi, "Mısır Refah sınır kapısını hiçbir zaman kapatmadı" dedi.

Mısır'da Gazze krizi için kritik barış zirvesi! Dünyaya çağrı: Tek çözüm iki devletli çözüm

ABBAS: TOPRAKLARIMIZDA KALACAĞIZ

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ise "Topraklarımızda kalacağız" dedi, Gazzelilerin İsrail'in kesintisiz bombardımanına rağmen bölge dışına taşınmayı asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

"TEK ÇÖZÜM İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM"

İsrail'in okulları, hastanaleri ve barınakları bombalayarak her türlü insani hukuku ihlal ettiği bir dönemde Kahire'deki barış zirvesinin gerçkeleştiğini dile getiren Mahmud Abbas, her iki taraftan da sivillerin öldürülmesini reddettiklerini ve rehinelerin serbest bırakılması için çağrıda bulunduklarını da ekledi.

ÜRDÜN KRALI: FİLİSTİNLİLERİN YERİNDEN EDİLMESİ SAVAŞ SUÇU

Ürdün Kralı, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin 'savaş suçu' teşkil ettiğini vurguladı ve "Bu, uluslararası hukukun ve insancıl hukukun açık bir ihlalidir, bu bir savaş suçudur, kuşatılmış ve çaresiz bir halkın toplu olarak cezalandırılmasıdır." dedi.

Mısır'da Gazze krizi için kritik barış zirvesi! Dünyaya çağrı: Tek çözüm iki devletli çözüm

"FİLİSTİN OLMADAN ORTADOĞU'DA İSTİKRAR SAĞLANAMAZ"

Bahreyn Kralı Hamad bin Isa Al Khalifa, "Filistin halkının hakları güvence altına alınmadan Orta Doğu'da istikrar sağlanamaz" açıklamasında bulundu.

"YAŞANANLAR ADİL BİR ÇÖZÜM EKSİKLİĞİNİN SONUÇLARIDIR"

Kuveyt Veliaht Prensi Mishaal Al Jaber Al Sabah ise yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'nde yaşanan insani felaket, uluslararası toplumun Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulma çabalarının eksikliğinin bir sonucudur" dedi.

İNGİLTERE: HAMAS'IN KAZMAMASINI SAĞLAMALIYIZ

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "İstikrarsızlığın bölgeyi sarmasını ve daha fazla cana mal olmasını önlemek için birlikte çalışmalıyız. Hamas'ın kazanmamasını sağlamalıyız."

Mısır'da Gazze krizi için kritik barış zirvesi! Dünyaya çağrı: Tek çözüm iki devletli çözüm

JAPONYA: DURUMUN DERHAL SAKİNLEŞMESİNİ İSTİYORUZ

Japonya Dışişleri Bakanı Yōko Kamikawa, "Japonya'nın bu konudaki tutumu tutarlıdır. Bizim isteğimiz, rehinelerin derhal serbest bırakılması, tüm tarafların uluslararası hukuka uygun hareket etmesi ve durumun derhal sakinleştirilmesidir."

NORVEÇ: FİLİSTİN'E DESTEĞİ KESMEMELİYİZ

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide "Derin bir krizin ortasındayız. Filistinli yetkililere desteği kesmenin zamanı değil."

ALMANYA: İSRAİL İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Bölgenin her yerinde korku görüyoruz. Hiç şüphe yok ki tüm sivillerin hayatı aynı önemdedir. İsrail ile dayanışma içindeyiz."

KANADA: TARAFLARI İNSANCUL HUKUKA SAYGI DUYMALIDIR

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, "Bu sabah Gazze'ye yiyecek, yakıt ve suyun girebileceğine dair haberler bizi cesaretlendirdi. Ama daha fazlasını görmemiz lazım. Kriz zamanlarında bile ilkeler vardır, savaş zamanlarında bile kurallar vardır. Tüm taraflar uluslararası insancıl hukuka saygı duymalıdır."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...