Mısır'da demokrasiye bir darbe daha

Mısır'da demokrasiye bir darbe daha

DÜNYA Haberleri

Mübarek sonrası geleceğini arayan Mısır'da ortalık toz duman! Önce Anayasa Mahkemesi seçimleri iptal etti, sonra cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı, ardından iktidarı elinde bulunduran askeri konsey, postmodern bir darbe yaptı.

Mısır'da dört gündür yoğun siyasi gelişmeler yaşanıyor. Önce Anayasa Mahkemesi seçimleri iptal etti, sonra henüz sonuçları açıklanmayan cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı, ardından iktidarı elinde bulunduran askeri konsey yasama yetkilerini üzerine aldığını ancak yetkileri ay sonunda yeni cumhurbaşkanına iade edeceğini açıkladı. Yönetimi elinde tutan askeri konsey ise, oy sayımına başlandığı sıralarda, kendisine ülke siyaseti üzerindeki hakimiyetini sürdürecek geniş yetkiler verdi. Açıklama, bazı muhaliflerce "devrimin sonucunun çalınması", hatta 'darbe' olarak nitelendi. Geçen hafta meclisin feshedildiği açıklamasını izleyen bu gelişmeler, ülkede siyasi gerilimin yeniden tırmanması endişesini de beraberinde getirdi. Mısır Yüksek Askerî Konseyi, yasama yetkisini Meclis'ten alarak Askerî Konsey'e devreden yeni anayasayı Resmi Gazete'de yayınladı. Konseyin aldığı karar uyarınca yeni cumhurbaşkanı Mısır ordusunun işlerine müdahale edemeyecek, askeri atamaları yapamayacak, askerlerin emekliye ayrılmalarına karışamayacak ve askeri personelin görevine son veremeyecek. Mısır Anayasası'na ilave edilen maddelerden birisi de "Başkomutanlık" yetkisinin, yeni anayasa yapılıncaya kadar cumhurbaşkanına verilmeyip, askeri konseyde kalmasını öngörüyor. nbsp;

MÜBAREK DÖNEMİNİ ARATMIYOR

Cumhurbaşkanının etki alanını daraltan yeni anayasaya tepkiler artmaya başladı. Mısır'ın muhalif liderlerinden Muhammed el Baradey, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Mısır askerinin hazırladığı anayasa, cumhurbaşkanının yetkilerini tümüyle elinden alıyor. Mısır askeri, devrimi geriletmek istiyor ve ülkenin vesayetle yönetilmeye devam etmesini istiyor" dedi. Müslüman Kardeşler'den bazı yetkililer de, Kahire ve ülkenin diğer kentlerinde taraftarlarını dev gösteriler düzenlemeye çağırdı. Parlamento üyeleri de meclis binasına yürümeye çağırıldı ancak meclis binası şu anda ordu birliklerinin kordonu altında bulunuyor.

CUMHURBAŞKANI KİM OLACAK?

Mısır'da parlamento seçimini birincilikle kazanan Müslüman Kardeşler hareketi, cumhurbaşkanlığı seçiminin resmî sonuçlarının açıklanacağı perşembe gününü bekliyor. Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi de Mübarek döneminin başbakanlarından Ahmet Şefik de cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığını söylüyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...