Mısır'da darbenin perde arkası

Mısır'da darbenin perde arkası

DÜNYA Haberleri

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından gençlik hareketi Temerrüd'ün protestolarının emekli subaylarla birlikte planlandığı ortaya çıktı

Başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı bazı körfez ülkelerinin maddi destek verdiği darbe ye giden süreçte gençlik hareketi Temerrüd'ün (İsyan) protestolarının emekli subaylarla birlikte planlandığı ortaya çıktı. Uluslararası haber ajansı AP'nin Kahire muhabirinin ABD'deki The Daily Beast internet sitesinde yayınlanan haberine göre, Temerrüd'ün önde gelen isimlerinden Velid Masri emekli askerlerle eylemlerin planlanması sürecinde yakın temas içinde olduğunu söylüyor. Masri, kendilerine koruma garantisi veren emekli subayların muvazzaf komutanlar adına kendileri ile temasa geçtiklerini belirtiyor. Masri, yardım teklifinin askerlerden geldiğini, kendilerinin de yardımı severek kabul ettiğini aktardı. Darbenin lideri General Abdülfettah Sisi, darbeye gerekçe olarak halkın taleplerini göstermişti.
Temerrüd Hareketi'nin kurucularından Muhib Doss da Ordu ve diğer devlet kurumları ile iletişim içinde olduklarını söylerken, bu iletişimin hem medya yoluyla hem de Temerrüd üyelerinin devlet kurumları ile doğrudan iletişimiyle gerçekleştiğini söyledi. Doss, "Devrim öncesi Ordu ile iletişime geçmek normal" dedi. Eylemler sırasında, polis, nbsp;protestocuları ve protestocu şiddeti engellemek için herhangi bir çabada bulunmamış, hatta polisler üniformaları ile protesto gösterilere katılmıştı. Bir başka Temerrüd üyesi ise darbeden bir hafta önce Kahire'de bilinen bir restoranın alt katında emekli subaylarla bir araya geldiklerini anlatarak, "30 Haziran eylemleri sırasında bu subaylar bizimle Ordu arasında köprü görevi gördüler" dedi. Görüşmelerde subaylar güvenlik sözü vererek şartlarını da anlatmış: "Ordu ya da polis karşıtı slogan atmanız yasak. Sadece Mısır 'a odaklanırsanız size yardım edeceğiz."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...