Mısır'da darbe yönetimini pes ettiren 14 cesur yürek

Mısır'da darbe yönetimini pes ettiren 14 cesur  yürek

DÜNYA Haberleri

"Darbecilerin affını istemiyoruz" diyerek 11 yıl hapsi göze alan 14 genç kız temyiz davasında serbest bırakıldı

Onlar Mısır 'ın İskenderiye kentinde, her sabah saat 07.00'de yaptıkları eylemlerle darbeyi protesto ediyordu. "Sabah 7 Hareketi" üyesi 21 genç kız 31 Ekim'de barışçıl eylemlerini sürdürürken gözaltına alındı. Darbe yönetiminin mahkemesi 14'ünü ''terör, izinsiz gösteri yapmak ve kargaşa çıkarmak, yasadışı örgütlere üye olmak ve örgüt propagandası yapmak'' suçlamasıyla, 11'er yıl 1'er ay hapis cezasına çarptırdı. Yaşları 18'den küçük 7 kız öğrencinin ise ıslah evine gönderilmesini kararlaştırdı. Genç kızlara verilen bu ağır hapis cezaları dünya genelinde büyük tepki ve infiale yol açtı. Hatta darbeye destek veren kesimler tarafından da eleştirildi. Tepkiler sonrası cunta yönetimi 3 Temmuz'daki darbeden bu yana ilk geri adımı attı ve geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un genç kızları affedeceği açıklandı. Ancak onlar "Mevcut cumhurbaşkanını tanımıyoruz. Dolayısıyla bu konuda çıkacak af kararını kabul etmeyeceğiz" diyerek 11 yıl hapis yatmayı göze aldılar. Bu arada Mısır'ın yanı sıra Türkiye ve ABD'deki gösterilerde genç kızlara verilen destek ses getirdi. Dün yapılan temyiz duruşmasında, daha önce 11'er yıl hapis cezasına çarptırılan 14 kız hakkında 1'er yıl tecilli hapis cezası, yaşları 18'den küçük 7 kız hakkında ise beraat kararı verildi.
Öte yandan dün Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed el- Biltaci'nin ve darbe karşıtı lider Safvet Hicazi'nin de duruşmaları vardı. Biltaci, duruşma başlangıcında mahkemeye hitaben, "Biz mahkemenin değil, bir komedinin önündeyiz. Olaylar sırasında 3 bin şehit verildi. Şehitlerin içinde kızım Esma'nın yanı sıra sanıklar arasında yer alan doktor Muahmmed ez-Zenati'nin oğlu da bulunuyor. Bu konuda hala soruşturma başlatılmadı" sözleriyle hakimi davadan çekilmeye çağırdı. Davaya bakan Kuzey Kahire Ceza Mahkemesi Başkanı Hişam Seraya, "kendisini tedirgin hissettiği" gerekçesiyle davadan çekildiğini açıkladı.
MAHKEMEYE ELLERİNDE GÜLLERLE GELDİLER
Genç kızlar, duruşma salonuna ellerinde kırmızı güller olduğu halde girdi. Salonda sanıklara tahsis edilen kafes arkasındaki bölümde elleri kelepçeli halde yerlerini alan kızlar sık sık "Özgürlük" diye bağırırken, avuçlarının içine de Arapça ve İngilizce "özgürlük" yazısı yazdıkları dikkati çekti. Daha sonra özgürlüklerine kavuşan kızlar, topluca Rabia selamı verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...