Milyonlar, kutsal topraklara akıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Yüz binler hac vazifesini yapmak için Mekke-i Mükerreme’ye akıyor. Cidde Havaalanı’na her gün inen yüzlerce uçak, hacı adaylarını kutsal topraklara getiriyor.

ABDULHAKİM ARVAS - Salgın hastalık ve sonrasındaki 2 yıllık pandemi tedbirleri sebebiyle, sınırlı imkânlarla gerçekleşen hac ibadeti, bu sene 2019 yılı öncesindeki normal rakamlarına döndü. Suudi Arabistan yönetiminin, önceki 2 yıllık pandemi tedbirleri çerçevesinde 65 yaş sınırlaması sebebiyle kontenjanları azaltmasının ardından bu sene ülkelere ilave vizeler verdi.

120 BİN TÜRKÜN HAC YAPMASI BEKLENİYOR

Türkiye’nin binde 1 oranında olan 83 bin 430 kişilik sabit hac kontenjanına ilave 5 bin kişiye daha vize imkânı sağladı. Böylece 2023 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu ile gelen hacı sayımız 88 bin 430 oldu. Ancak Türkiye’den kasap, teknik personel gibi vizeler ile gelenlerin bu sene yoğun olduğu gözleniyor. Yaklaşık olarak 120 bin Türk vatandaşımızın 2023 yılında hac yapması bekleniyor.

İLK GÜNDE 2 MİLYONU GEÇTİ

Pandemi sonrasında hac için ilk defa bütün sınırlamalar kalktı. Mübarek topraklara giriş yapan hacı adaylarının sayısı zilhicce ayının ilk günü 2 milyonu geçti.

Mekke-i Mükerreme'ye umre tavafı sebebiyle ihramlı olarak giriş yapan Müslümanlar, ilk olarak Kâbe-i ziyaret ederek, tavaflarını gerçekleştiriyorlar. Daha sonra Hazreti Hacer'in oğlu İsmail'i kaybedip aradığı, Safa ile Merve tepeleri arasında 7 defa gidip gelerek saylarını gerçekleştirip, tıraş olduktan sonra ihramdan çıkıyorlar. Kâbe'de en fazla yoğunluk Hacerü’l Esved taşının önünde yaşanıyor. Özellikle ihramlı Müslümanlar, birbirlerini kırmamak için bu tip sıkışık yerlerden uzak durarak tavaflarını yapıyorlar.

Milyonlar, kutsal topraklara akıyor

EN GÜZEL TAVAF ZAMANI İSE AKŞAMLARI OLUYOR

Gündüzleri 40 dereceyi aşan sıcağa rağmen vakit namazlarını Kâbe-i Muazzama'da eda etmek isteyen Müslümanlar kafile kafile bu kutsal mekana geliyorlar. Ancak en güzel tavaf zamanı ise akşamları oluyor. İnsan yoğunluğu sebebiyle tavafta vücut harareti yükseliyor. Kâbe'nin içinde ve etrafta birçok noktada zemzem bidonlarının olması da hacıların ferahlamalarına vesile oluyor.

Yatsı namazından sonra daha az kalabalık olan Kâbe-i Muazzama’da daha rahat tavaf etme imkânı bulunuyor. Tavaf sonrasında ise, boşluk olursa Müslümanlar cennet gelen Hacerü’l Esved taşına ve mültezeme yüz sürmeye çalışıyorlar. Kâbe’nin duvarına yapışıp gözyaşı döken Müslümanlar, dualarını yapıp, büyük bir rahatlama ile otellerinin yolunu tutuyorlar.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...