Mescid-i Aksa'ya müdahale emri Tel Aviv'den

Mescid-i Aksa'ya müdahale emri Tel Aviv'den

DÜNYA Haberleri

İşgalci İsrail, Mescid-i Aksa'ya görülmemiş bir abluka uyguluyor.

Tel Aviv yönetimi, Mescid-i Aksa'yı işgal planına hız verdi. Had safhaya çıkan ihlallere her gün yenisini ekleyen İsrail askerleri, dün de postallarıyla Kudüs'teki Harem-i Şerif bünyesinde yer alan Mescid-i Aksa Camii'nin minberine ulaştı. Mescid-i Aksa Müdürü Ömer el-Kisvani, İsrail askerlerinin son üç gündür Aksa'yı Müslümanlara kapattığını belirterek, "Aksa'nın çatısından Müslümanların üzerine göz yaşartıcı gaz, ses bombası yağdıran İsrail askerlerinin, camiinin etrafı camla çevrili minberine ulaştıklarını" söyledi. "Aksa'nın kapılarından birinde de atılan ses bombaları sonucu kısa süreli yangın çıktığını" ifade eden Kisvani, yaralılara müdahale etmek isteyen bir sağlık görevlisinin de tutuklandığını aktardı. El Cezire'ye konuşan yetkili Süleyman Ahmed de, dünkü çatışmalarda en az 36 Filistinlinin yaralandığını kaydetti. Ahmed, "Çatılara keskin nişancı konuşlandırdılar ve plastik mermi atıyorlar" dedi.
BOMBAYA KARŞI TAŞ
Öte yandan Aksa avlusunun kapılarını tutan İsrail askerleri ile Filistinliler arasında da yoğun çatışmalar yaşandı. Yasağı protesto eden Filistinlilere karşı İsrail askerleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. İsrail askerlerinin saldırılarına Filistinliler ise taş ve havai fişeklerle direnmeye çalıştı. Mescid-i Aksa Vakfı yetkililerinden alınan bilgiye göre, son 3 günde çok sayıda Yahudi yerleşimci polis korumasında Aksa'nın avlusuna alındı. Bir yanda Filistinliler sürüklenerek gözaltına alınırken, diğer taraftan Yahudi yerleşimcilerin neşe içinde asker korumasında mabed alanına girdiği görüldü.
BU İLK SALDIRI DEĞİL
Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen "Roş Aşana" tatili nedeniyle 50 Yahudi yerleşimci Bakan Uri Ariel eşliğinde geçen pazar Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere sert müdahale etmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı. İsrail askerleri, 2014 Kasım ayında da Mescid-i Aksa'yı basarak gaz bombaları ve plastik mermilerle Filistinlilere saldırmıştı.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...