Merkel'den Rusya'ya sert uyarı

/ Kaynak: AA
Merkel'den Rusya'ya sert uyarı

DÜNYA Haberleri  / AA

Merkel: "Hızlı bir şekilde görüşmeye geçerek, diplomasiyle ve görüşmelerle sorunların çözülmesi en iyisi olur. Rusya'nın hazır olup olmadığını bilmiyoruz."

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kırım'daki gerginliğe ilişkin, ''Hızlı bir şekilde görüşmeye geçerek, diplomasiyle nbsp;
ve görüşmelerle sorunların çözülmesi en iyisi olur. Rusya'nın buna hazır olup olmadığını bilmiyoruz'' dedi.
Merkel, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka ile Başbakanlık'ta yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Sobotka ile ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna krizini ve Rusya ilişkilerinin de konuşulduğunu belirten Merkel, Çek Cumhuriyeti'nin de Avrupa Konsey'nin Almanya ile aynı kararları aldığına işaret etti.
''Hızlı bir şekilde görüşmeye geçerek, diplomasiyle ve görüşmelerle sorunların çözülmesi en iyisi olur. Rusya'nın buna hazır olup olmadığını bilmiyoruz'' diyen Merkel, Ukrayna hükümetinin desteklenmesi konusunda Çek Cumhurtiyeti ile ortak görüşte olduklarını kaydetti.
Rusya ile karşılıklı yaptırımlar uygulanması konusunda endişe duyup duymadığı yönündeki bir soruya Merkel, bu konuda yapılacak davranışları çok iyi düşündüklerini belirtti.
Bu davranışın sadece yaptırımlarla sınırlı olmadığını, yaptırımlardan bağımsız paralel olarak Ukrayna'ya yardım yapılacağını ve Rusya'ya görüşme tekliflerinin yapılmasının sürdürüleceğini vurgulayan Merkel, ''Bu karışımın doğru olduğuna inanıyorum. Bunu, temas grubuna onay vererek engellemek Rusya'nın elinde'' ifadesini kullandı.
Merkel, Avrupa'nın mantıklı, sakin ve koordinasyon içinde davranacağını kaydetti.
Rusya-Almanya Hükümetler Arası İstişare Toplantısı'nın düzenlenip düzenlenmeyeceği yönündeki soruya Merkel, bu konuda henüz bir karar vermediklerini, durumu değerlendirerek bu konuda zamanında bilgi vereceklerini kaydetti. Çek Cumhuriyeti ile ikili ilişkilerinin iyi durumda olduğunu ifade eden Merkel, özellikle araştırma alanında bu ilişkileri geliştireceklerini bildirdi.
Merkel, Çek Cumhuriyeti'nde yeni hükümetin Avrupa politikasında düzeltme yapmasından dolayı da memnuniyet duyduğunu ifade etti.


"Gerginliğin düşürülmesi Rusya'ya bağlı"


Sobotka da yeni Çek hükümetinin Avrupa dostu olduğunu ve aktif bir şekilde Avrupa Birliği'nin şekillenmesi konusunda gelecek tartışmalara katılmak istediklerini bildirdi.
Ukrayna konusunda, AB ülkeleri ile koordinasyon içinde hareket edeceklerini belirten Sobotka, Avrupa'nın Ukrayna ve Rusya'ya karşı tek sesle konuşmasının gerekli olduğunu ve siyasi bir sonuca varılmasını ümit ettiğini kaydetti.
Bu konuda Rusya'nın, Ukrayna'nın ve AB'nin de sorumluluk taşıdığına işaret eden Sobotka, gerginliğin düşmesi için Rusya'nın adımlar atmasını beklediklerini ifade etti.
Rusya'nın kendi tutumunu gözden geçirmesi gerektiğini ve Ukrayna'nın egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini belirten Sobotka, AB'nin aldığı son karardan memnun olduğunu kaydetti.
Almanya'nın Çek Cumhuriyet'inin önemli bir ticari partneri olduğuna işaret eden Sobotka, ekonomik bağlantılarını derinleştirmek istediklerini belirtti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...