Medvedev: 'İlk adımı ABD atmalı'

/ Kaynak: AA
Medvedev: 'İlk adımı ABD atmalı'

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya Başbakanı Medvedev, yaptırımlardan sonra ABD ile ilişkilerin düzelmesi için ilk adımı Washington'dan bekliyor.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle bozulan Rusya-ABD ilişkilerinin düzelmesi için ilk adımın Washington'dan gelmesi gerektiğini söyledi.
Myanmar'da düzenlenen Doğu Asya Zirvesi'ne katılan Medvedev, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya-ABD ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
Medvedev, "Mevcut sorunları çözmek için yaptırımlardan vazgeçmek, ilişkileri normal çalışma seyrine indirmek ve üretken görüşmelere geri dönmek gerekir. O zaman her şey yoluna girecektir. Ancak bu bize bağlı değil çünkü yaptırımları biz başlatmadık" dedi.
Yaptırımların her iki taraf için de "rahatsız edici" olduğunu belirten Medvedev, dünyanın doğası gereği yaptırımların er ya da geç sona ereceğini ve ilişkilerin en azından başlangıçtaki seviyesine geri döneceğini kaydetti.
Medvedev, Kremlin'in uyguladığı karşı yaptırımlar nedeniyle Rusya'dan çıkan yabancı firmaların yerini yerli üretim ve diğer pazarların doldurduğunu savunarak, yasaklar kaldırıldığında eskiden pazar payı olan tüm firmaların Rusya'ya geri dönmesinin kolay olmayacağına işaret etti.
- Obama ile görüşmesi -
Medvedev, Doğu Asya Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama ile "ayak üstü" yaptığı görüşmeye dair de bilgi verdi. Obama ile kişisel ilişkilerinin Rusya ve ABD arasındaki devletler arası sorunlara rağmen eskisi gibi "iyi kaldığını" aktaran Medvedev, "İlişkilerin kişisel ve devletsel boyutu vardır. Kişisel anlamda birbirimize en iyi dileklerimizi sunduk, ailelere selam gönderdik" diye konuştu.
Medvedev, Obama ile görüşmesinde güncel sorunları konuşmadıklarının altını çizerek, "Doğal olarak bazı konulara değindik ama bu neticesinde bir sonuca varılacak formatta değildi" ifadesini kullandı.
Rusya Başbakanı Medvedev, Doğu Asya Zirvesi için bulunduğu Myanmar'da açılış töreni öncesinde ABD Başkanı Obama, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah ile sohbet etmişti.
Medvedev, ayrıca Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung, Laos Başbakanı Thongsing Thammavong ve Kamboçya Başbakanı Hun Sen ile ayrı ayrı ikili görüşmeler yaptı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...