Mayıs seçimleri Türk-Yunan ilişkilerinin geleceğini şekillendirecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mayıs seçimleri Türk-Yunan ilişkilerinin geleceğini şekillendirecek

DÜNYA Haberleri

Hem Türkiye hem de Yunanistan Mayıs ayında genel seçimlere gidiyor. İki komşu ülke ilişkilerinin geleceğinin belirleneceği bu seçimler ülke kamuoyları tarafından dört gözle bekleniyor. Son dönemde ikili ilişkilerde girilen olumlu atmosferin devam etmesi planlanıyor.

Yunanistan ile olan ilişkiler, Türk Dış Politikasının en önemli yönlerinden birini oluşturuyor. Aynı coğrafyayı paylaşan iki komşu ülke aynı zamanda NATO ittifakı çerçevesinde müttefik konumunda. Bu gerçeklere rağmen, Ege ve Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında, çoğu geçmişten miras kalan ve henüz çözülmemiş, birbiriyle ilişkili birçok sorun bulunuyor.

Hem Ankara hem de Atina, ikili ilişkileri ilgilendiren birçok hayati meseleyi Mayıs ayında yapılacak olan genel seçimlerden sonra tartışmayı planlıyor. Yunan medyasına konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Türk-Yunan ilişkilerinde yakalanan mevcut sakin ortamın son kullanma tarihinin olmadığını" vurguladı. "Seçimlerden sonra, farklılıklarımızı çözmek için ciddi bir tartışmanın içine gireceğiz" diye ekledi.

SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN DİYALOG VURGUSU YAPILDI

Türkiye ve Yunanistan arasındaki 63 turluk istikşafi görüşmelerin istenilen sonuçları vermekten uzak olduğunu belirten Dendias, "Büyük meselelerde bir yakınlaşma olmadıkça küçük meselelerde farklı bir süreçle çözüm sağlanamaz" dedi.

Dendias, iki NATO müttefiki arasındaki anlaşmazlıklara çok taraflı bir konferans yoluyla çözüm arama olasılığının da pek mümkün olmadığının altını çizdi.

İKİ KOMŞU ZOR ZAMANLARDA BİRBİRLERİNE YARDIM ELİ UZATTI

Yunanistan, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyindeki 11 ili etkileyen ikiz depremler sonrasında taziyelerini ileten ve yardım sunan ilk ülkelerden biri olmuştu.

Aynı şekilde, Yunanistan'ın kuzeyinde 28 Şubat'ta meydana gelen ve en az 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından ilk taziye ve yardım dileklerini sunan ülke Türkiye oldu.

Kazadan sonra Türkiye, bir Yunan mahkumun oğlunun cenazesine katılmak üzere Yunanistan'a nakledilmesine izin vermişti.

Geçtiğimiz hafta, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos Türkiye'yi ziyaret ederek Türk mevkidaşı Hulusi Akar ile bir araya gelmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...