Matteo Messina Denaro'nun yakalandığı operasyonun detayları belli oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Matteo Messina Denaro'nun yakalandığı operasyonun detayları belli oldu

DÜNYA Haberleri

İtalya'nın en büyük mafya babası Matteo Messina Denaro, 30 yıl sonra yakayı ele verdi. Denaro, yüksek güvenlikli cezaevine nakledildi. Ünlü mafya babasının nasıl yakalandığını ise operasyonu yöneten Albay Lucio Arcidiacono anlattı.

'Babaların babası' olarak tanınan İtalyan mafya lideri Matteo Messina Denaro'nun 30 yıllık firarı sona erdi. 1992'den bu yana bir fotoğrafı bile bulunamayan Denaro (60), Sicilya adasında yakalandı.

KANSER TEDAVİSİ GÖRECEK

Palermo'dan L'Aquila'ya nakledilen organize suç örgütü elebaşı, yüksek güvenlikli cezaevinde tek kişilik hücreye yerleştirildi. Denaro için buranın seçilmiş olmasının bir nedenin de kanser tedavisini sürdürebileceği tam teşekküllü hastaneye yakın olması gösterildi.

Bu arada, Matteo Messina Denaro'yu uzun yıllardır takip eden ve yakalandığı operasyonu yöneten İtalyan Jandarması Özel Operasyon Birimi'nden Albay Lucio Arcidiacono, yaşanılanları anlattı.

Matteo Messina Denaro'nun yakalandığı operasyonun detayları belli oldu

"KAÇMAYA ÇALIŞMADI"

Arcidiacono "Teknik takip, dinleme ve veri analizi yaptık. Kısa süre öncesine kadar Denaro'nun Sicilya’da olduğundan da emin değildik. Bu sebeple yurt dışı da dahil olmak üzere aramaları çok geniş alanda sürdürdük. Operasyon sırasında, Denaro kaçmaya çalışmadı ama bir ara kliniğin dışına çıktı. Tekrar kliniğe girince yanına yaklaşarak kim olduğunu sordum. 'Sen benim kim olduğumu biliyorsun' diye cevap verdi. Kaçmadı ama uzaklaşmayı denedi. Daha sonra ismini söyleyip direnç göstermeden teslim oldu" ifadelerini kullandı.

"MAFYANIN BİTTİĞİNİ DÜŞÜNMEK BÜYÜK BİR HATA"

Palermo Cumhuriyet Başsavcısı Maurizio De Lucia da Denaro'nun yakalanmasında yapılan dinlemelerin temel unsur olduğuna dikkati çekerek, bu tutuklamayla mafyanın bitmiş olduğunun düşünmenin büyük hata olacağını kaydetti.

Matteo Messina Denaro'nun yakalandığı operasyonun detayları belli oldu

YAKALANDIĞINDA ÜZERİNDE PAHALI KIYAFETLER VARDI

Bu arada, Denaro yakalandığı sırada üzerinde 'Andrea Bonafede' adına düzenlenmiş bir kimlik kartı taşıdığı, lüks markalardan kıyafetler ile 30 bin avro değerinde kol saati olduğu basına yansıdı.

Matteo Messina Denaro'nun yakalandığı operasyonun detayları belli oldu

EVİNE DE BASKIN DÜZENLENDİ

Güvenlik güçleri Matteo Messina Denaro'nun Campobello di Mazara kasabasındaki dairesini de basarak arama yaptı. Dairenin, Denaro'nun üzerinden kimliği çıkan Andrea Bonafede'ye ait olduğu belirtildi. Bonafede'nin savcılıktaki ifadesinde daireyi Denaro'nun parasıyla aldığını kabul ettiği öğrenildi. 

"BİR ŞEY KARŞILIĞINDA TESLİM OLMUŞ OLABİLİR"

Denaro'nun da sorumluluğu olduğu belirtilen 1992 yılındaki bombalı saldırıda ölen yargıç Paolo Borsellino'nun kardeşi Salvatore Borsellino, ünlü mafya elebaşının bir şey karşılığında teslim olmuş olabileceği şüphesini dile getirdi. 

Matteo Messina Denaro'nun yakalandığı operasyonun detayları belli oldu

BAŞBAKAN MELONİ, İDDİALARI YALANLADI

Olayın ardından bizzat Palermo'ya giderek mafyanın 1992'de katlettiği yargıçlar Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino için yapılan anıtları ziyaret eden Meloni, söz konusu iddiayı yalanladı. Meloni, güvenlik güçlerini de operasyondan ötürü tebrik etti.

Matteo Messina Denaro'nun yakalandığı operasyonun detayları belli oldu

"MAFYALARIN GİZLİ BİR LİDERİ VAR"

Öte yandan, İtalyan basınında Denaro'nun 30 yıl boyunca farklı düzeylerde ciddi şekilde korunmadan bu kadar kaçmasının mümkün olmadığı yorumları yapıldı. Mafya tipi yapılanmalarda mutlaka "liderlik" eden bir isim olduğu değerlendirildi.

DENARO'NUN TAHTINA 4 ADAY VAR 

Denaro'nun yakalanmasının ardından gözlerin kendisinin yerini alabilecek; Attilio Cubeddu, Giovanni Motisi, Renato Cinqugranella ve Pasquale Bonavota isimli 4 firari isme çevrildi. Söz konusu kişilerin de İtalya İçişleri Bakanlığının en çok arananlar listesinin başında yer aldığı belirtildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...