Makedonya Türkleri ezan sesine hasret

Düzenleyen:
Makedonya Türkleri ezan sesine hasret

DÜNYA Haberleri

Makedonya’nın orta kesimlerindeki Kiliseli (Sveti Nikole) beldesine bağlı Türk köylerinde yaşayan halkın, geçmiş yıllarda yoğun olarak bölgeden göç etmesiyle köylerdeki Türk kimliği kaybolmanın eşiğine geldi.

 Geçmiş yıllarda yoğun Türk nüfusunun yaşadığı bölgede bugün tek tük Türk aile bulmak mümkün. Karaotmalı (Karatmanovo) ve Cumali (Lozovo) köylerinde sadece birer Türk aile yaşarken, Dorfullu köyünde ise yaklaşık 30 Türk aile ikamet ediyor. 1950’li yıllarda özellikle Türkiye’de yaşanan yoğun göçün ardından adeta öksüz kalan topraklar, Türk nüfusun azalmasıyla önce camiden, ardından Türkçe eğitimden yoksun kaldı. Bugün tek Türk ailesinin yaşadığı Karaotmalı köyü sakinlerinden Türkan Ahmedova, eskiden köyde bir cami olduğunu ancak nüfusun azalmasıyla bakımsızlıktan yıkıldığını söyledi. Biri Türk, diğeri Boşnak olmak üzere sadece iki Müslüman ailenin yaşadığı Cumali köyünde de durum aynı. Köyün asırlık camisi, bakımsızlıktan harap bir halde olsa da güzelliğiyle görenleri kendisine hayran bırakıyor. Ailesi Karaotmalı’dan Cumali’ye göç eden Hacer Ahmedova da “Herkes gibi biz de camimizin olmasını istiyoruz. Benim çocuklarım bayram namazını nerede kılacak? Bir ezan sesi dahi duyamıyoruz. Ezan sesi duymak bizim de hakkımız” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...