Macron’un Karabağ’ı işgal planı! 2 bin asker göndermek istiyorlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Macron’un Karabağ’ı işgal planı! 2 bin asker göndermek istiyorlar

Dünya Haberleri

Karabağ için 15 maddelik işgal planı hazırlayan Fransa Cumhurbaşkanı, AB üyesi ülkelerden de destek istedi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Azerbaycan toprağı Karabağ’a şimdi de Fransa göz dikti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Karabağ için 15 maddelik işgal planı hazırladı ve AB üyesi ülkelerden destek istedi. Macron ayrıca Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’dan müzakere süreçlerini uzatmasını istedi ve “Azerbaycan-Türkiye ittifakının sahada elde ettiği başarının masada da tekrarı Erdoğan’a 2023 seçimlerinde büyük artı sağlar” dedi.

Azerbaycanlı Uluslararası İlişkiler Uzmanı-Stratejist Faruk Mammadov, Fransa’nın iki askerle sözde barış gücü görünümü altında bölgeye girme hesapları yaptığını ve pilot bölge olarak halen işgal altındaki Hankendi’yi seçtiğini söyledi.

Macron’un Karabağ işgal planında Ukrayna’da Rusya’nın güçsüzleştirilmesi ya da kaybetmesi temel dayanak noktası niteliği taşıyor. Batılı güçlerin hesabına göre Ukrayna’da zayıf düşen Rusya’nın Ermenistan ve Karabağ’daki siyasi, askerî ve ekonomik varlığı sona erdirilecek. Fransa bir yandan başta Gümrü olmak üzere Ermenistan’daki Rus üslerine de çökmenin diğer yandan Karabağ’a iki bin askerle girmenin hesaplarını yapıyor.

Azerbaycanlı Dış İstihbarat Uzmanı Faruk Mammadov’a göre Paşinyan’ın içeride elde edemediği desteğe rağmen ayakta kalma sebebi de bu projede kendisine biçilen rol gereği. Mammadov, Paşinyan’ın bu açığı haricî güçlerden sağlayarak iktidarını sürdürdüğünü belirtti ve projenin detaylarını şu sözlerle anlattı:

AZERBAYCAN İÇİN GÜVENLİK MESELESİ

"Fransa’nın Karabağ işgal projesi ile Hankendi, Hocalı ve Ağcabend’e özerk statü verilip Azerbaycan’dan koparılacak. Macron bu şehirlerin AB kapsamında model olacağını öne sürdü ve maddi destek talep etti. Ancak böyle bir adım Azerbaycan açısından milli güvenlik sebebidir. Bakü yönetimi sinsi tezgâhın farkında ve bu konuda tavrını net olarak ortaya koydu. Aliyev böyle bir şeyin Azerbaycan’ın egemenlik haklarını yok saymak olacağı yönünde açıklamalar yaptı. Burada bir sonraki adım Fransız askerlerin bölgeye yerleştirilmesi olacak. Karabağ’ı bölerek bir tür yeşil bölge oluşturacaklar. Macron’un hazırladığı plan ayrıca AB başta olmak üzere bütün ülkelerin Azerbaycan’dan bağımsız buralarda siyasi, ekonomik, askerî ataşelikler açmasını içeriyor. Yani bir tür uydu devlet kuracaklar. Bu faaliyetlerin lojistik üssü olarak ise Hocalı Havalimanı seçildi. Macron, Bakü’nün engellenmesi konusunda AB’nin müeyyide silahını kullanmak istiyor.

Azerbaycan toprağı Karabağ konusunda tatbik edilmeye çalışılan plan bölgeyi kaosa sürükleyecek karanlık bir kurgu olmaktan öte anlam taşımıyor. Bölge ateş topuna döner, yeni ve daha büyük çatışma sarmalında ülkeler, insanlar mahvolur. Bu noktada hesap edilmeyen unsur Türkiye ve Azerbaycan eski anlayışta ülkeler değil. Biz orada oyun kuran gücüz ve bize rağmen orada hiçbir proje tutmaz. Fransa’nın işgal amaçlı kurgusuna paralel hareket eden bir diğer ülke de İran. Son günlerde Zengezur Koridoru sınırındaki tatbikat açık bir mesajdı. Çıkarma manevraları ile kendince gözdağı verip şov yaptılar. İran’ın ilginç bir biçimde Fransa ile çıkar iş birliği var. Ancak her şeye rağmen bu süreçten biz kârlı çıkarız."

TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÇOK KRİTİK

Faruk Mammedov’a göre bütün bu bölge dizaynı hevesinde Ukrayna savaşı kilit rol oynuyor. Rusya’nın tökezlemesi Batı ittifakı tarafından fırsata çevrilecek. Şimdiden Ermenistan’a silah desteği veriyorlar. Ermenilerde bu kapsamda Taşkesen bölgesine yığınak yapıyor. Azerbaycan bu hareketliliği yakından izliyor ve gereken uyarıları her makamda yapıyor. Türkiye’nin bu aşamada rolü çok kritik. Hem NATO hem de Rusya ile ustalıkla yürütülen ilişkiler bütün oyunları bozma niteliği taşıyor. Sorunlar büyütülüyor ancak sonuçlar onların hesapları paralelinde olmayacak. Şu anki durumumuz bu emperyal tezgâhları bozabilecek kıvamda. 

İRAN, GÖZDAĞI VERMEK İSTİYOR

30 yıllık Ermeni işgali sürecinde bir defa bile Araz sınırına asker göndermeyen, her iki Karabağ savaşında da Ermeni işgalcileri destekleyen İran, istediği olmayınca Erivan yönetimine direkt destek veren açıklamalar yapmaya başladı. Ermeniler tarafından işgal edilen toprakların kurtarılmasının ardından İran, Zengezur Koridoru için Bakü yönetimine gözdağı vermek için, Araz Çayı’na yüzen köprü kurma gibi görevlerin de bulunduğu askerî tatbikatlar düzenliyor.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kubilay 21 Ekim 2022 08:50

Ermenistan,Fransa,Amerika, Yunanistan ve içerideki temsilcileri başaramayacaklar.

Sonraki Haber Yükleniyor...