Macaristan sandığa gidiyor

/ Kaynak: İHA
Macaristan sandığa gidiyor

DÜNYA Haberleri  / İHA

Macaristan'da yarın yapılacak genel seçimlerde 8 milyon Macar seçmen sandık başına gidecek.

Oy kullanmanın zorunlu olmadığı Macaristan'da 2010 yılında aldığı yüzde 65 oyla tek başına hükümeti oluşturan merkez sağ parti Genç Demokratlar (Fidesz) bu seçimden de yüzde 50'nin üzerinde oy alarak yeniden tek başına hükümeti oluşturacağına kesin gözle bakılıyor. Seçim barajının yüzde 5 olduğu Macaristan'da daha önce 386 olan milletvekili sayısı da bu seçimlerle birlikte 199'a indiriliyor. Yurt dışında yaşayan Macar vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerdeki Macar konsolosluklarında oy kullanacağı açıklanırken, genel seçimlerde 18 partinin parlamentoya girmeye çalışacağı, ancak daha öne olduğu gibi sadece 4 partinin seçim barajını aşarak parlamentoya girebileceği düşünülüyor.
Oy verme işleminin yarın sabah saat 06.00'da başlayacağı ve akşam 19.00'a kadar süreceğini açıklayan Macaristan Yüksek Seçim Kurulu, 1990 yılından bu yana 2 tur üzerinden yapılan genel seçimlerin bu yıl tek tur üzerinden yapılacağını ve seçim sonuçlarının gece saatlerinde belli olacağını bildirdi. Macar-Türk Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı Macar Milletvekili Tamas Hegedüs seçimlerle ilgili olarak parlamento binasında açıklamalarda bulundu. 2010 yılındaki seçimlerde olduğu gibi Genç Demokratların bu seçimlerden de yüzde 50'nin üzerinde oy alarak önümüzdeki 4 yılda hükümeti tek başına oluşturacağını söyleyen Hegedüs, ''Macar halkı da Türk halkı gibi istikrardan yana oy kullanacak. Seçim barajını aşmayı başaran 3 ya da 4 parti parlamentoya girecek. Genç Demokratlar, Macaristan Sosyalist Partisi, radikal Macaristan Sağcı Parti'nin parlamentoya kesin gireceğini, baraj sınırında olan yeşiller partisi LMP'nin ise barajı geçip geçmeyeceği Pazar gecesi belli olacak'' diye konuştu.
Macaristan'daki seçimlerin Türkiye açısından mutlu sonuç doğuracağını belirten Macar Milletvekili, Genç Demokratların geçtiğimiz 4 yıl içinde Türkiye ile ilişkilerinin en üst düzeye çıkarttığını, Macaristan'ın Başbakan Erdoğan ve AK Parti hükümetinin yaptığı icraatları çok yakın takip ederek uygulamaya çalıştıklarını kaydetti. Macaristan Parlamentosu'nda çok şiddetli tartışmaların yaşandığını söyleyen Hegedüs, ''Parlamentoda tek bir ortak fikir Türkiye konusudur. Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde hem partiler, hem de Macar milletvekilleri tek bir ağızdan Türkiye'nin bir an önce AB üyesi olması için tam destek vermektedir'' dedi.


Dünya Türk İş Konseyi (DEİK) Avrupa Bölge Komitesi Üyesi ve Macaristan Türk-Macar Ticaret Odası (Turkcham) Başkanı Suat Karakuş, Macaristan'da yapılacak genel seçimlerin aynı Türkiye'de yapılan seçim sonuçlarının yansımasının olacağını, iktidardaki Genç Demokratlar Partisi'nin yüzde 50 ve üzerinde bir oyla yeniden hükümeti kuracağını belirtti. Karakuş, ''Macaristan'daki hem iktidardaki Fidesz, hem de diğer muhalefet partileri olsun Türkiye'ye karşı büyük sevgi ve saygı göstermektedirler, Macaristan Türklerin dünyada en rahat yaşadıkları ülkelerin başında geliyor. Hiçbir şekilde Macarların Türklere karşı bir ön yargısı yoktur'' diye konuştu.


Macar halkının seçimlerle ilgili görüşlerini sorduğumuzda, Avukat Dr. Peter Szabo, Macaristan'da hiçbir şeyin değişmeyeceğini, sadece parlamenter sayısının daha az olacağını, yapılan anketlerde hükümeti oluşturan Fidesz'in yeniden kazanacağını, halkın yeni kurulacak hükümetten ekonomik açıdan refaha kavuşması için adımları atmasının beklediğini söyledi.


Kovacsne, Fidesz hükümetinin 4 yıllık icraatından çok memnun olduğunu, bundan sonra da daha ümit den bir Macaristan beklediğini dile getirdi.


Küçük Yasemin'in babası Tamas ise, politikayla fazla ilgilenmediğini, yurt dışında olacakları için oy kullanmaya gitmeyeceklerini, yine de önümüzdeki yıl Macaristan'da refahın yükseleceği ümidini taşıdığını kaydetti.


Daha önce de Fidesz'e oy verdiğini söyleyen Nikoletta Biro, bu sefer de Fidesz'in kazanacağını, ancak 2010 yılında olduğu gibi yüzde 65 ile değil ancak yüzde 50'nin üzerinde oy alarak önümüzdeki 4 yıl için hükümet oluşturacağını söyledi. Yaklaşık 1 milyon Macar gencinin yurt dışında çalıştığını belirten Nikoletta, yeni hükümetin bu gençleri tekrar ülkeye getirmesi için yeni iş imkanları açmasını beklediğini açıkladı. Emekli Csaba Kösze, yüzde 65 ile olmasa bile yüzde 56'larla Fidesz'in kazanacağını, bu hükümetin 4 yıl boyunca ortaya koyduğu politikayı sürdürmesini istediğini, önümüzdeki 4 yıldan ise bir 4 yıl daha yaşamak istediğini belirtti.


Macaristan Türk-İslam Vakfı Başkanı Fadıl Başar, Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son 1 yıl içinde en süt seviyesinde gerçekleştiğini, bu da Macaristan'ın Türkiye açısından önemli bir ülke olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.


Macaristan'da halk yine istikrardan yana oy kullanarak Fidesz'i birinci parti olarak parlamentoya taşıyacağını, Türkiye'nin AB süreci içinde iktidarı ve muhalefeti ile tek destek veren AB ülkesi olduğunu, 386 sandalye bulunan mecliste bundan böyle 199 milletvekilinin oturacağını kaydetti.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...