Lübnan'da cumhurbaşkanlığı krizi

/ Kaynak: AA
Lübnan'da cumhurbaşkanlığı krizi

DÜNYA Haberleri  / AA

Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

Lübnan Başbakanı Temmam Selam, ülkedeki muhalif partiler Hizbullah ve Müstakbel Hareketi arasında başlayan diyalog görüşmelerinin, 7 aydır seçilemeyen cumhurbaşkanının seçileceği konusunda "umut verici" olduğunu söyledi.
Noel yortusu nedeniyle Maruni Patriği Beşara Rai'yi ziyaret eden Başbakan Selam, burada yaptığı açıklamada, Hizbullah ve Müstakbel Hareketi arasında 4 yıl aradan sonra ilk defa dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen diyalog toplantısıyla ilgili olarak, "Muhalif partilerin bir araya gelerek görüşmeye başlaması, Lübnan halkı için güven verici. Umarım bu diyalog, bütün partileri kapsayacak şekilde genişler" dedi.
Sellam, şöyle konuştu:
"Bütün muhalif partilerin azami çabayla cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını sağlaması gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum. Çünkü mevcut durumla daha fazla devam etmek mümkün değil. Başbakan ve hükümet, cumhurbaşkanının seçilememesinden doğan siyasi boşluğu doldurmaya çalışıyor olsa da ülkede istikrar ve huzurun sağlanması için cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor."
Suriye kriziyle ilgili olarak farklı politikalar izleyen Hizbullah ve Müstakbel Hareketi temsilcileri, cumhurbaşkanlığı seçimleri için "diyalog görüşmeleri"ne, dün Şii Meclis Başkanı Nebih Berri'nin Ayn et-Tine'deki konutunda başlamışlardı.
Lübnan'da Hizbullah başta olmak üzere bazı gruplar Suriye rejiminin yanında savaşırken, eski Başbakan Saad Hariri'nin başını çektiği Müstakbel Hareketi ise Suriyeli muhaliflere destek veriyor.
Meclis, görev süresi 25 Mayıs'ta biten 12. Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerini alacak yeni cumhurbaşkanını seçmek için 16 kez toplanmış, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için seçimler gerçekleştirilememişti. Hizbullah ve ortakları, seçimleri boykot etmişti.
Lübnan'da 1943'te varılan ulusal mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.
Yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...