Lübnan'da çalışmaya mahkum Suriyeli çocuklar

/ Kaynak: AA
Lübnan'da çalışmaya mahkum Suriyeli çocuklar

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Lübnan'ın kuzeyine sığınan Suriyeli çocuklar, hayat şartlarının zorluğu nedeniyle çalışmaya mecbur kalıyor.

Suriye'de okul sıralarından koparılarak, Lübnan'ın güneyindeki Akkar ve Bekaa kentlerindeki kamplarda yaşamaya mahkum edilen çocuklar, ailelerine yardım edebilmek için sokaklarda mendil ve CD satıyor.
Resmi istatistikler, Akkar'da yaşayan Suriyeli mülteci çocukların yüzde 60'ının hayatta kalabilmek için çeşitli mesleklerde çalıştığını gösteriyor.
Sırtında elbiselerle dolu bir poşet taşıyan 10 yaşlarındaki Salih Hamdi de çalışmak zorunda olan çocuklardan biri...
Utana sıkıla konuşan Suriyeli Hamdi , "Halep'ten dört yıl önce buraya geldik. Sevdiğim her şeyi, okulumu, arkadaşlarımı, sarı bisikletimi Suriye'de bıraktık" diyor.
Elbise satmak için Akkar'ın kırsalındaki kamptan her gün kentin merkezine yürüyen küçük çocuk, "Çok ucuza sattığım için insanlar benden çok alışveriş yapıyor. Günde bin Lübnan lirası (0,66 ABD doları) kazanıyorum ve bu annemle kardeşimi doyurmama yetiyor. Ekmekle eve dönünce seviniyorlar" diye konuşuyor.
Trafikte cd satan çocuklardan 8 yaşlarındaki Abdurrahman Şibli ise bütün gün arabalar arasında koşarak elindeki albümleri satmak için uğraşıyor. AA muhabirine konuşurken bir taraftan da yoldan geçen arabanın sürücüsünü cd almaya ikna eden Şİbli, "Çalışmazsak burada yaşayamayız. Çok kez eziyetlere maruz kalıyoruz ancak yaşamak için bunlara katlanıyoruz" ifadelerini kullanıyor.
Halba Belediye Başkanı Said Şerif el-Halbi ise "Çocuk işçiler meselesi, ülkedeki ve uluslararası tarafların sorumluluğundadır" diyor. Söz konusu çocukların mafya tarafından kullanılabileceği, dilendirilebileceği, paralarının ellerinden alınabileceği gibi tehlikelere dikkati çeken Halbi, çocukların asıl yerinin okullar olduğunu ifade ediyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...