Libya'daki siyasi güçler BM'nin çözüm önerisini reddetti

/ Kaynak: AA
Libya'daki siyasi güçler BM'nin çözüm önerisini reddetti

DÜNYA Haberleri  / AA

Libya'daki bazı siyasi güçler, BM Libya Özel Temsilcisi Leon'un ülkedeki siyasi krizin çözümü için sunduğu öneriyi reddetti.

Libya'nın başkenti Trablus'ta, bazı siyasi güçler, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un ülkedeki siyasi krizin çözümü için sunduğu öneriyi reddettiklerini duyurdu. Milli Genel Kongre resmi sözcüsü Ömer Hamidan, Trablus'ta yaptığı basın toplantısında, "Kongre, objektif, kapsamlı ve dengeli bir çözüme dayanmadığı için Leon'un önerisine bakmayı tamamen reddediyor" dedi. Hamidan, BM Libya Özel Temsilciliği'ne, tüm taraflara eşit mesafede durma ve ülkedeki siyasi süreci destekleme mekanizmasını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu. Leon'un önerisini reddeden Hamidan, önerinin, "önceki müzakerelerin içeriğini boşaltacağını ve bir çeşit oyuncak haline dönüştüreceğini" savundu. Hamidan, taraflardan herhangi birinden yana durmasının temsilciliğin konumuna ve inanılırlığına ciddi zarar vereceğini dile getirerek, bu tutumdan dolayı ortaya çıkacak sonuçlardan Leon'u sorumlu tuttu. Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin oturumlarını boykot eden ve müzakerelere katılan milletvekili Fethi Paşa da sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Leon'un önerisinin içeriğinde ve genel çerçevesinde çelişkilerin bulunduğunu belirterek, öneriyi "başarısız" olarak niteledi. Adalet ve İnşa Partisi'nin resmi internet sayfasından yapılan açıklamada da önerinin maddelerinin tuhaf karşılandığı bildirerek, "Öneri, şok edici bir şekilde geldi ve hayal kırıklığına uğrattı. Ana müzakerelerdeki tüm girişimleri ve onu destekleyen müzakereleri görmezden gelmiştir" ifadesi kullanıldı. Adalet ve İnşa Partisi, Leon'a, "ayıplı, taraflı ve memnun etmeyici" olarak nitelendirdiği önerisini geri çekmesi çağrısında bulundu. Değişim Partisi Genel Başkanı Cuma el-Kumati de basına yaptığı açıklamasında, Leon'un önerisinin, anayasa mahkemesi tarafından kasım ayında feshedilen Tobruk Temsilciler Meclisi'nin istekleri ve bakış açısından yana olduğunu dile getirdi. BM, Libya'daki krizin çözümü için, "ulusal uzlaşı hükümeti ile başkanlık konseyinin kurulması, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin tüm Libyalıları temsil eden yasama organı olarak kabul edilmesi ve devlet yüksek konseyi, anayasa hazırlık komisyonu, milli güvenlik konseyi ve belediye meclisleri kurulması" gibi 3 ana başlıktan oluşan öneri sunmuştu. Önerinin Tobruk Meclisi ile ilgili olan 2. maddesi, tarafların üzerinde anlaşamadığı ana konuyu oluşturuyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...