Libya'da Kaddafi'yi devirenler Ali Zeydan'ı kaçırdı

Libya'da Kaddafi'yi devirenler Ali Zeydan'ı kaçırdı

DÜNYA Haberleri

Libya'da Kaddafi'yi deviren grup, Başbakan Ali Zeydan'ı yolsuzluk suçlaması nedeniyle otelinden aldı.

Libya'da Başbakan Zeydan'ı 'gözaltına alan' eski isyancılar birkaç saat sonra serbest bıraktı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı gözüken yarı resmi silahlı grup, Zeydan'ı yolsuzluk suçlaması nedeniyle otelinden aldığını iddia etti. ABD'nin ülkede El Kaide'ye düzenlediği operasyondan günler sonra, Libya Başbakanı Ali Zeydan, eski lider Muammer Kaddafi'yi deviren silahlı gruplardan 'Libya Devrimci Operasyonlar Birliği' (LROR) tarafından kaçırıldı. Zeydan kısa süre sonra serbest bırakılsa da yaşananlar uluslararası müdahalenin ardından Libya'nın içine düştüğü kaosu ortaya koydu. Devrim sonrasında düzenli bir güvenlik birimi oluşturulamadığı için yarı resmi olarak İçişleri Bakanlığı'na bağlanan silahlı milislerden olan LROR, dün sabah Başbakan'ı "gözaltına aldıklarını" duyurdu. Başkent Trablus'ta kaldığı Corinthia Oteli'nden şafak vakti silahlı kişiler tarafından alınan Başbakan öğle saatlerinde bırakıldı. Zeydan Twitter'dan, "Allah'a şükür iyiyim. Beni kaçıranlar, istifamı istiyordu. Ama istifa etmeyeceğim" dedi. Basın toplantısında ise, "Libya'da uzlaşı için gayret ediyoruz, gerilim istemiyoruz" diye konuştu. LROR, emri Başsavcı Abdülkadir Rıdvan'dan aldıklarını ve Zeydan'ın Yolsuzlukla Mücadele Şubesi'ne götürüldüğünü söyledi. Ancak Adalet Bakanlığı iddiayı reddetti. Geçtiğimiz hafta ABD özel birlikleri Trablus'ta düzenledikleri oprerasyonda Ebu Enes el-Libi'yi yakalamıştı. LROR, operasyona sert tepki gösteren gruplar arasında yer almıştı. Grubun sözcüsü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, 'ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Libya hükümetinin operasyondan haberdar olduğunu açıklamasının ardından Başbakan'ın gözaltına alındığını' söyledi. Ancak grubun Facebook sayfasında, gözaltının Libi ile değil, Başbakan hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili olduğu belirtildi. Zeydan yaklaşık bir yıldır görevde. Başbakan, Kaddafi devrilmeden önce Cenevre'de insan hakları avukatıydı.
Kaddafi'nin devrilmesinin ardından halen silahlı birçok farklı grup nedeniyle kaosun bitmediği ülkede 'LROR' güvenliği sağlaması için devlete yardımcı oluyor. Libya Parlamentosu olarak bilinen "Ulusal Kongre" Başkanı Nuri Busemhin düzenli güvenlik birimlerinin olmaması nedeniyle Trablus'un her türlü şiddetten korunması amacıyla geçen Temmuz'da birliği güvenlikten sorumlu ilan etti. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan birliğe 706 milyon dolarlık bir bütçe verildi. Birliğin binlerce silahlı milisi bulunuyor. Birlik Kaddafi'yi deviren silahlı gruplar arasındaydı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...