Lahey'de "Halepçe Soykırım Anıtı" açıldı

Kaynak: AA
Lahey'de "Halepçe Soykırım Anıtı" açıldı
DÜNYA Haberleri  / AA

Gazeteci Ramazan Öztürk'ün çektiği "Sessiz Tanık" fotoğrafından esinlenilerek yaptırılan anıt, KSYÖ'nün bahçesine konuldu

Hollanda'nın Lahey kentinde, Halepçe'de 1988 yılında düzenlenen kimyasal saldırıda hayatlarını kaybedenlerin anısına yaptırılan "Halepçe Soykırımı Anıtı" açıldı.

Gazeteci Ramazan Öztürk'ün katliamda çektiği "Sessiz Tanık" fotoğrafından esinlenilerek yaptırılan ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nin (KSYÖ) bahçesine yerleştirilen anıtın açılış törenine Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, KSYÖ Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ve Lahey Belediye Başkanı Jozias van Aartsen ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri de katıldı.

Açılışta özel davetli olarak bulunan Ramazan Öztürk, gacetecilere yaptığı açıklamada, tarihi bir an yaşadığını söyledi.

Öztürk, Lahey gibi Adalet Divanı'nın olduğu bir şehirde açılan bu anıtın Halepçe'deki katliamın dünya kamuoyuna daha çok duyurulmasına katkı sağlamasını umduğunu dile getirdi.

Anıtın açılışının bir anlamda Halepçe katliamının soykırım olarak kabulü anlamına geldiğini vurgulayan Öztürk, "Umarım dünya kamuoyu Halepçe katliamını soykırım olarak kabul eder. Halepçe'yi anlatan en iyi fotoğraf oldu çektiğim. Çok sayıda ödül getirdi bana. Keşke Halepçe'de böyle bir katliam olmasaydı da başka fotoğraflar çekseydim ama o katliam oldu. Bundan ders çıkarılması, unutulmaması lazım. Onun için heykelin açılması çok önemli" diye konuştu.

Bu arada, KSYÖ'nün önünde toplanan bir grup Kürt ve insan hakları savunucuları, Halepçe'deki katliamı protesto etti. Çeşitli sloganlar atan grup daha sonra Irak'ın Lahey Büyükelçiliği'ne doğru yürüdü.

Bronz anıtın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin maddi katkıları ve Hollanda'da faaliyet gösteren Halepçe Anma Komitesi'nin girişimleriyle yaptırıldığı belirtildi.

Kimyasal saldırıda hayatını kaybeden baba ile kucağındaki çocuğunu tasvir eden eserin, aynı zamanda Halepçe katliamıyla ilgili yurt dışında açılan ilk anıt olduğu bildirildi.

Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in emriyle 1988'de Halepçe'de düzenlenen kimyasal saldırıda, 5 bin kişi ölmüş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Saddam Hüseyin rejiminin, yakın tarihin gördüğü en büyük dramlardan olan Halepçe katliamında kullandığı kimyasal silahların hammaddelerinin bir bölümünün Hollandalı iş adamı Frans van Anraat'ın temin ettiği ortaya çıkmıştı.

Kimyasal silah yapımında kullanılan "TDG" adlı maddeyi satan Frans van Anraat, 2006 yılında ülkesinde yargılanarak, hapse mahkum edilmişti.

Savaş ve insanlığa karşı suçlardan 17 yıl hapis cezasına çarptırılan Van Anraat, aynı zamanda mağdurlara toplam 400 bin avro tazminat ödemeye mahkum olmuştu.

Hollanda'da cezaevinde bulunan Van Anraat, farklı medya organlarına verdiği röportajlarda, Saddam Hüseyin'e kimyasal silah hammaddesini sağladığını itiraf etmiş ancak nerelerde kullanılacağını bilmediğini ileri sürmüştü.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...