Lafarge skandalının ayrıntıları: Türk şirketlerine karşı DEAŞ’tan yardım istemişler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Lafarge skandalının ayrıntıları: Türk şirketlerine karşı DEAŞ’tan yardım istemişler

DÜNYA Haberleri

Suriye’de terör örgütü DEAŞ’a finansman sağlayan Fransız şirketi Lafarge’ın, kirli anlaşmaları ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden Fransız Lafarge, Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaşa rağmen faaliyetini sürdürmüştü. Terör örgütü DEAŞ’ın bölgeyi ele geçirmesine rağmen üretim faaliyetlerini sürdüren şirket, 2014’ün sonlarında çalışmalarını sonlandırdı ancak şirketin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAŞ’a “haraç” ödemenin dışında örgütten malzeme ve akaryakıt temin ettiği ifşa oldu.

Şirket, Temmuz 2015’te İsviçreli rakibi Holcim ile birleşerek isim değişikliğine gitti. Tesisin bir bölümüne 2015 başlarında yerleşen ABD ve Fransız askerleri, Türkiye’nin 9 Ekim 2019’da Suriye’de terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı öncesinde, yaklaşık 4,5 yıl boyunca buranın bir kısmını üs olarak kullandı. Fransız şirketin hakkında ABD’de başlatılan soruşturma ise önceki gün tamamlandı. “DEAŞ’a yardım etme” suçlamasını kabul eden Lafarge, 777,78 milyon dolar ceza ödeyecek.

Mahkemenin Lafarge’la ilgili kararından öne çıkan hususlar şunlar:

  • Terörist gruplara yaptığı ödemelerle on milyonlarca dolar gelir elde etti: Yan kuruluşu Lafarge Çimento Suriye tarafından işletilen Suriye’deki Çelebiye Çimento Fabrikasının faaliyetlerine devam etmesi için, DEAŞ ve en-Nusra’ya para gönderdi. Bu ödemeler karşılığında Lafarge, faaliyetlerine devam eden Çelebiye Çimento Fabrikasından 70 milyon dolar gelir elde etti.
  • Türk şirketlerine karşı rekabet edebilmek için DEAŞ’tan yardım istedi: Türk çimentosu, Çelebiye Çimento Fabrikasında üretilenden daha ucuza satıldığı için DEAŞ ile yaptığı anlaşmayı “Suriye’nin kuzeyine Türk çimentosu ithal eden rakiplerine maliyet yüklemek” için kullandı.
  • Lafarge yöneticileri, DEAŞ ile “pasta payını” görüştü:DEAŞ’ın “yasa dışı ortaklıktan elde etmeyi planladığı kâr pastasından payının” ne olacağına ilişkin şirket içinde e-Posta yazışmaları yaptı.
  • DEAŞ ve El Nusra’ya 6 milyon dolar ödedi: Kontrol altında tuttukları bölgelerdeki tedarikçilere ve şirketin ne kadar çimento sattığına bağlı olarak aylık “yardımlar” şeklinde, 2013-2014 yılları arasında DEAŞ ve en-Nusra’ya, 5,92 milyon dolar, aracılık yapanlara 1,1 milyon dolar ödedi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...