Kuzey Kore yeni geliştirdiği kıtalararası balistik füzeyi fırlattı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kuzey Kore yeni geliştirdiği kıtalararası balistik füzeyi fırlattı

DÜNYA Haberleri

Kuzey Kore, nükleer karşı saldırı kabiliyetini "radikal bir şekilde geliştirmek" için yeni bir katı yakıtlı kıtalararası balistik füze olan Hwasong-18'i test ettiğini duyurdu.

Ülke lideri Kim Jong-Un testi bizzat kendisi yönlendirdi ve bunun düşmanları "daha net bir güvenlik krizi yaşamalarına ve anlamsız düşünce ve pervasız eylemlerinden vazgeçene kadar ölümcül ve saldırgan karşı eylemlerde bulunarak onlara sürekli olarak aşırı tedirginlik ve korku salmasına" neden olacağı konusunda uyardı.

Kuzey Kore, son ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatlarını gerilimi tırmandırmakla eleştirmiş ve geçtiğimiz aylarda füze testlerini hızlandırmıştı.

Güney Kore savunma bakanlığı, Kuzey Kore'nin hala füze çalışmalarını geliştirmekte olduğunu ve teknolojide ustalaşmak için daha fazla zamana ve çabaya ihtiyacı olduğunu söyleyerek Pyongyang'ın daha fazla test yapabileceğini belirtti.

Kuzey Kore yeni geliştirdiği kıtalararası balistik füzeyi fırlattı

KIM JONG-UN FÜZE TESTİNİ AİLESİYLE BİRLİKTE İZLEDİ

Kuzey Kore devlet medya kuruluşu KCNA, Kim'in eşi, kız kardeşi ve kızı ile birlikte fırlatmayı izlediği ve kamuflaj ağlarıyla kaplı füzenin mobil bir fırlatıcı üzerinde çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

Bir devlet medyası videosu, füzenin bir fırlatma tüpünden fırlayarak bir duman bulutu oluşturduğunu gösterdi.

KUZEY KORE'NİN FÜZE TEKNOLOJİSİNDE YENİ DÖNEM

Yapılan açıklamada, yeni tip ICBM Hwasong-18'in geliştirilmesi, “Kuzey Kore'nin stratejik caydırıcılık bileşenlerinde kapsamlı bir reform yapacak, nükleer karşı saldırı duruşunun etkinliğini radikal bir şekilde artıracak ve askeri saldırı stratejisinin uygulanabilirliğinde bir değişiklik getirecek" dendi.

Analistler, bunun Kuzey'in orta menzilli veya kıtalararası bir balistik füzede katı yakıtları ilk kez kullandığını söyledi.

Katı yakıtlı bir ICBM geliştirmek, Kuzey Kore'nin bir savaş sırasında füzeleri daha hızlı konuşlandırmasına yardımcı olabileceğinden, uzun süredir Kuzey Kore için kilit bir hedef olarak görülüyordu.

Ülkenin en büyük balistik füzelerinin çoğu, fırlatma yerlerinde itici gazla doldurulmalarını gerektiren sıvı yakıt kullanıyor ve bu da zaman alıcı ve tehlikeli bir süreç.

Kuzey Kore yeni geliştirdiği kıtalararası balistik füzeyi fırlattı

KUZEY KORE'DEN ABD'YE GÖZDAĞI

Analistler, ABD'nin çeşitli füze türleri tarafından üretilen kızılötesi verilerdeki farklılıkları tespit edebilen erken uyarı uyduları ile katı veya sıvı yakıtlı fırlatma arasında karar verebileceğini söyledi.

Son fırlatma, Kim'in, Kuzey Kore'nin ABD'nin saldırı hamleleri dediği şeye karşı koymak için savaş caydırıcılığının "daha pratik ve saldırgan" bir şekilde güçlendirilmesi çağrısından günler sonra geldi.

Kuzey Kore, nükleer kapasitesini artırarak hem ulusal güvenliğini güçlendirmeyi hem de uluslararası arenada daha etkin bir konuma gelmeyi hedefliyor. Ancak bu çabalar, ülkenin uluslararası toplumla ilişkilerini olumsuz etkiliyor ve nükleer silahlanma yarışına katkıda bulunuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...