Kudüs'te 3. intifadanın ayak sesleri!

İsrail hükümetinin asimilasyon politikaları ve saldırgan tavrı gerginliği arttırıyor.
İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa baskınına tepkiler çığ gibi büyürken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan nefret dolu açıklamalar geldi. Kudüs'ün üç bin yıldır Yahudiler'in başkenti olduğunu, İsrail halkının refahı, özgürlüğü ve güvenliği için savaşacaklarını belirten Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı barışa darbe vurmak ve halkı terörizme davet etmekle suçladı.
Müslümanlar'ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya saldırı
Müslümanlar'ın ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya postallarıyla giren ve Kur-an'ı Kerim'i ayaklar altına alan hain güvenlik güçlerini, 'barışın savunucuları' gibi göstermeye çalışan Netanyahu, İslam dünyasını ayağa kaldırdı. Bir yandan Mescid-i Aksa'daki Müslümanlar'ı sindirmeye çalışan İsrail güvenlik güçleri, Mescid-i Aksa çevresinde çatışmaların sürdüğü sırada, Gazze üzerinde savaş uçakları uçurarak Filistin halkını, Gazze ile tehdit etti.
(Foto: Renad Sharabaty)
İsrail'e en sert tepkiler Ürdün ve Türkiye'den geldi
Ürdün yönetimi Mescid-i Aksa baskınına tepki olarak Tel Aviv büyükelçisini geri çekerken, İsrail'i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti. İsrail ile tüm ilişkileri askıda olan Türkiye, Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile baskını kınadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, İsrail'in tutumunu 'barbarlık' olarak niteledi.
Gelişmeler sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile telefonda görüştü. Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıların kaygı verici olduğunu belirten Erdoğan,Türkiye'nin Birleşmiş Milletler nezdinde girişimlerde bulunacağını söyledi.
3. intifadanın ayak sesleri
Geçtiğimiz Ramazan ayında Batı Şeria'da bıçaklanıp, yakılarak vahşice şehit edilen Muhammed Ebu Hudayr ve ardından gelen Gazze saldırıları ile verilen binlerce Gazzeli şehit sonrası artan öfke, 3. intifada çağrılarını beraberinde getiriyor. Zulüm, asimilasyon politikaları ve yasakların sabrı taşırdığını vurgulayan Filistinliler, birleşiyor.
Mavi Marmara'ya takipsizlik
Yanı sıra, Mavi Marmara davasında takipsizlik kararı veren Uluslararası Ceza Mahkemesi savcıları İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısını kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi. Başvuruyu inceleyen savcılar, İsrail askerlerinin savaş suçu işlediği suçlamasının makul gerekçelere dayandığına, ancak söz konusu suçun mahkemenin görev alanına girecek ağırlıkta olmadığına hükmetti. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamada karara itiraz edileceği belirtildi.
Yurt genelinde gösteriler
Dün akşam yurt genelinde yapılan gösterilerde, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Mavi Marmara kararları protesto edildi. İsrail'e lanet sloganları atan göstericiler, Filistin direnişine destek çağrıları yaparken, on binlerce kişinin sokaklara döküldüğü şehirlerde ülkedeki İsrail büyükelçiliği ve konsolosluğunun kapatılması istendi.