Kosova'nın yeni Meclis Başkanı Veseli

/ Kaynak: AA
Kosova'nın yeni Meclis Başkanı Veseli

DÜNYA Haberleri  / AA

Kosova Meclis Başkanlığına, Kosova'daki Demokratik Partisi'nin adayı Kadri Veseli seçildi

Kosova'daki'da 8 Haziran'da yapılan erken genel seçimlerin ardından, Kosova'daki Meclis Başkanı görevine Kosova'daki Demokratik Partisi'nin adayı Kadri Veseli seçildi.
Hükümet kurma konusunda uzlaşan Kosova'daki Demokratik Partisi (PDK) ile Kosova'daki Demokratik Birliği (LDK) arasında koalisyon kurulması kararının ardından, başkent Priştine'de meclis başkanı ve başkan yardımcıları seçildi.
Mecliste 113 milletvekilinden 71'inin oyunu alan Veseli Kosova'daki Meclisi'nin yeni başkanı oldu.
Meclis başkan yardımcılıklarına ise Çavit Haliti, Sabri Hamiti, Glauf Konyufca, Yasmina Jivkoviç ile Duda Balye seçildi.
Veseli, Mecliste yaptığı konuşmada, Meclis'in kötü söz ve metotların değil, bir uzlaşı merkezi olacağını söyledi.
Kosova'daki'nın daha hızlı gelişmesi için yeni kanunların kabul edileceğini belirten Veseli, "Ülkemizi geliştirecek, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üyeliğimizi hızlandıracak ve yeni iş imkanları ve ekonomik istikrarı sağlayacak kanunların kabul edilmesi için çalışacağız. Meclis, Kosova'daki'da yaşayan tüm toplulukların meclisidir ve ülkedeki azınlıklar hiçbir zaman çoğunluk yüzünden tehlikeye atılmamalıdır" diye konuştu.
Kosova'daki Meclisi'nin bugünkü oturumunda Başbakanlık görevini LDK lideri İsa Mustafa'nın, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı görevini ise PDK lideri Haşim Thaçi'nin yapacağı yeni hükümetin seçilmesi bekleniyor.
- Kosova'daki seçim
Kosova'da 8 Haziran'daki seçimleri kazanan Başbakan Haşim Thaçi'nin partisi PDK olmuş, ancak LDK, muhalefetteki diğer partilerle koalisyon yaparak İsa Mustafa'yı Meclis Başkanlığı'na seçmişti.
Kosova'daki Anayasa Mahkemesi ise Anayasa gereği Meclis Başkanı'nın seçimlerin kazananı olan partiden olması zorunluluğu gerekçesiyle, Mustafa'nın meclis başkanlığına seçilmesini iptal etmişti.
Öte yandan, LDK ve diğer muhalefet partilerinin kurduğu koalisyonda başbakanlık için anlaşmazlık çıkınca, söz konusu koalisyon dağılmıştı.
Son günlerde, uluslararası toplum, ülkede bir an önce hükümet kurulması yönünde çağrıda bulunmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...