Kosova'da EULEX aracına yapılan yapılan saldırı kınandı

/ Kaynak: AA
Kosova'da EULEX aracına yapılan yapılan saldırı kınandı

DÜNYA Haberleri  / AA

Bernd Borchardt ve Kosova Özel Temsilcisi Zbogar, EULEX aracına yapılan ve bir EULEX görevlisinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı kınadı.

EULEX Şefi Borchardt, düzenlediği basın toplantısında, EULEX aracına yapılan saldırının kendisinde derin bir şok etkisi yaptığını söyledi. Görevlilerine yönelik yapılan bu saldırıyı en sert şekilde kınadığını ifade eden Borchardt, "Saldırıda hayatını kaybeden kişi, Kosova'nın istikrarı ve Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleşmesi adına çalışan Litvanyalı bir gümrük görevlisiydi. Kendisi, ardında ailesini ve eşini bırakan genç bir adamdı'' diye konuştu. Kosova Polisi ve EULEX'in, olaya ilişkin ortaklaşa çalıştıklarını kaydeden Borchardt, Sırbistan hükümetinden de yardım teklifi aldıklarını ve saldırganların Sırbistan'a girmesi halinde kendilerinin gerekli işlemleri yapacağını söyledi. AB Kosova Özel Temsilcisi Samuel Zbogar da yapılan saldırının ardında, Kosova'nın Avrupa'nın bir parçası olmasından çıkar sağlamayacak kimselerin bulunduğunu ifade etti. Zboğar, ''Kosova'da şiddete yer yok. Politik süreç, şiddetle engellenemez. EULEX'e yapılan saldırı AB'ye yapılmış bir saldırıdır. AB'yi temsil eden değerlere, barışa, güvenliğe ve hukukun üstünlüğüne yapılmış bir saldırıdır'' dedi. Öte yandan, ABD'nin Priştine Büyükelçiliği ve Kosova Cumhurbaşkanı Atıfete Yahyaga da yayımladıkları yazılı açıklamalarla, saldırıyı kınayarak, olayda hayatını kaybeden Litvanyalı gümrük görevlisi Audrius Shenavichius'un ailesine başsağlığı diledi. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen silahlı saldırıda, Kosova ile Sırbistan arasındaki Yarinye Sınır Kapısı'nda çalışan EULEX görevlilerini taşıyan araca açılan ateş sonucu ağır yaralanan Audrius Shenavichius isimli Litvanya vatandaşı, kaldırıldığı hastanede müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Kosova'nın kuzeyinde, nüfusun büyük çoğunluğunu Sırplar'ın oluşturduğu bölgede, uluslararası kurumların araç ve görevlilerine karşı geçmişte de benzer saldırılar yaşanmıştı. Kosova'nın hala Sırbistan'ın bir parçası olduğunu savunan Kosovalı Sırplar, iki ülke arasındaki sınırları kabul etmeyerek, burada görev yapan Kosovalı ve uluslararası görevlilere karşı bugüne kadar çeşitli saldırı düzenledi ve eylem yaptı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...