Komşuların F-16 pazarlığı!

Komşuların F-16 pazarlığı!

DÜNYA Haberleri

Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait bir kısım F-16 savaş uçağının Bulgaristan'a satılması için görüşmelere başlandı.

Yunanistan'a ait kullanılmış bir kısım F-16 savaş uçağının Bulgaristan'a satılması için Yunan hükümeti ABD ve Sofya ile görüşmelere başladı.

Yunan Hava Kuvvetleri oluşacak açığı ise leasing yöntemiyle ABD'den temin edeceği F-16'lar ile kapatmayı hedefliyor. Benzer bir anlaşma 2013 yılı Ekim ayında yapılmış ve Portekiz'e ait F-16'ları Romanya satın almıştı. Gerek Romanya gerekse de Bulgaristan 2004 yılından bu yana NATO üyesi olmalarına rağmen askerî donanımları Sovyetlerden kalma ve oldukça eski.

NATO geçtiğimiz Şubat ayında Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri'nden silah donanımını yenilemesini istemiş ve ivedilikle Batı tipi silah ve savaş araçları almasını talep etmişti.

Bulgaristan'ın elinde 30 yıllık Mig-21'ler bulunuyor. Yunan F-16'larının satışı konusunda ilk temas geçtiğimiz Mart ayında Yunanistan ve Bulgaristan Savunma Bakanlarının gerçekleştirdiği toplantıda sağlanmıştı. Akabinde ise Başbakan Samaras ve Milli Savunma Bakanı Avramopulos Yunanistan'ın bu anlaşmadan ne hedeflediğini içeren bir strateji belirlemişti.

Bulgaristan'a satılacak Yunan F-16 savaş uçağı sayısı kadar (bilgilere göre 6-8 arası) ve buna karşılık olarak Yunanistan da leasing yöntemiyle F-16 almak için ABD'ye teklif sundu. Gerek ABD gerekse Bulgarlar bu anlaşmaya olumlu yaklaşıyor. Elde edinilen bilgilere göre anlaşmaya tek itiraz eden ise ABD'den leasing yoluyla temin edilecek uçakların en azından Block 52 tipi olmasını talep eden Yunan Silahlı Kuvvetleri. Ancak bu talebe ABD sıcak bakmıyor. Anlaşma sağlanması durumunda bu anlaşmanın Yunan ekonomisine yüz milyonlarca euro gelir getirmesi bekleniyor. Savunma Bakanlığı'na göre ise böylece Yunan F-16'larının programlanmış revize maliyetinin önemli bir bölümü de karşılanmış olacak. nbsp;

Kaynak: Azınlıkça / Foto: Hellenic Defence News


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...