KKTC'de Türk askerleri ile BM Gücü arasında gerginlik

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

KKTC, öncesinde bilgilendirmesini yaptığı GKRY ile sınırı belirleyen Yeşil Yol üzerindeki Pile-Yiğitler Yolu Projesine Birlemiş Milletler Barış Gücü müdahale etti. Adada barış için bulunan BM gücünün müdahalesine KKTC sert tepki gösterdi. KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, ''Bu oyunlara gelmeyeceğiz, bu yol projesi kesinlikle tamamlanacak" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ndeki çalışmalara Birleşmiş Milletler Barış Gücü tarafından müdahale edildi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de karşı çıktığı projeye Barış’ı korumak amacıyla Ada’da bulunan BM güçlerinin müdahale etmesi krize neden oldu. KKTC, Barış Gücü’nün müdahalesine tepki göstererek, yol projesinin her türlü engellemeye rağmen tamamlanacağını duyurdu.

‘’BU OYUNLARA GELMEYECEĞİZ’’

BM Güvenlik Konseyi’nin geçmişteki kararlarını hatırlatarak Konsey’in Kıbrıs Türkü olmadığını söyleyen KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, müdahaleye sert tepki gösterdi. Ertuğruloğlu "Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz, bu yol projesi kesinlikle tamamlanacak" dedi.

Pile-Yiğitler arasındaki yol çalışmasının bölgedeki Türk halkı için önemine değinen Ertuğruloğlu, "Kıbrıs Türk insanının Rum ve İngiliz üslerine terk edildiği bir durumda yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla böyle bir proje gerçekleştiriliyor" diye konuştu.  

Ertuğruloğlu, BM'nin proje için zaman istediğini ve kendilerinin verdiğini ancak bir sonuç alınamadığını belirterek, ''BM zaman oyunları oynuyor'' dedi.

‘’PROJEDE ART NİYET YOK’’

Eruğruloğlu, BM’nin tansiyonu artırmak için çalıştığını belirterek, projede herhangi bir art niyet olmadığını uzun zamandır planlanan projenin insani olduğunu ve her şeye rağmen bitirileceğini ifade etti.

‘’BM RUMLARIN SESİ OLDU’’

TGRT Haber’de konuşan Kanal T Haber Müdürü Mahmut Doğan ise KKTC’de yaşanan olayı şöyle anlattı:

“Pile; İngiliz üsler bölgesinde kalan, KKTC ile Pile arasındaki geçiş yolunun sadece İngiliz üslerinden geçtiğiniz zaman ulaşım sağlayacağınız bir yer. Pile, KKTC ile tek bağlantısı İngiliz üslerinden geçtiğiniz sınır kapısı yani Beyarmudu denilen bölge. KKTC ile Pile arasında Yiğitler yolu diye bir yer. Burası KKTC egemenliğindedir. Burada KKTC, BM’yi bilgilendirerek bir yol çalışması gerçekleştirdi. BM Barış gücü zamana oynadı, son 48 saate kadar devam etti bu şekilde. Artık Türk tarafı yolun açılması için irade koydu ve yol çalışmaları başlattı."

"BM, Rum tarafının sesi oldu ve Rumların isteği doğrultusunda Türk tarafının çalışma alanını engellemek için dün geceden itibaren hareketlilik içine girdi. İlk etapta siyasi olarak başladı, sonra BM, yol çalışmasının olduğu yere beton bariyerler koydu. KKTC, sabahın erken saatlerinden itibaren polisleri, güvenlik komutanlığına bağlı birlikler sevk etti ve komandolar eşliğinde beton bariyerler kenara çekildi. BM askerleri mukavemet gösterdi ve Türk askeri karşı mukavemet gösterdi. İş bu noktada sınırlı kalmadı. BM askerleri bölgeye dikenli teller çekti. Bölgede gerginlik hat safhada.”

TOPRAKLARIN TASARRUFU BİZE AİT

Pile-Yiğitler yolunun ulaşıma açılacağını belirten Doğan, ''Türk tarafının fazladan toprak zapt etmek istediğini iddia ediyorlar. Orası zaten KKTC’ye ait bir toprak parçası. Kendi topraklarında bir tasarrufta bulundu.

Rum-Yunan ikilisinin sesi olarak hareket ettiler. Oradaki Kıbrıs Türkleri ile buradaki Kıbrıs Türklerini buluşturmak istiyorlar. İngiliz üssünden geçmeye gerek duymadan ana vatanlarıyla buluşabilecekler.”

ARKASINDA İNGİLİZLER VAR

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Avukat Oğuzhan Hasipoğlu da uzun süredir Pile-Yiğitler yolunun açılması için girişimde bulunulduğunu ancak BM'nin bunu engellediğini söyledi. Hasipoğlu gerilimin arkasında İngiltere’nin olduğunu söyledi.

"Pile’de yaşayan vatandaşlarımızın kolayca evlerine ve iş yerlerine gidebilmesi için atılmış bir adım.  Burada ben egemenim ve otoriteyim gayretine girdiler. Yetkililerimizle ve polisimizle çatışma içine girdiler. Araçlar, dozerler koydular, teller çektiler. 25 yılın bir patlaması ve taşması olarak değerlendirilebilir. Nasıl ki Rum tarafı ara bölgeden, Pire’den girip çıkmasına izin veriliyorken aynısını bizim için de yapmalılar. Bugün o gündür. Egemen eşitliğimizi ve uluslararası eşit statümüzü masadan sahaya döktüğümüz gündür.

BM GERİ ADIM ATTI

"Bunun arkasında İngilizler var. İngiliz egemen üsler bölgesi. İki egemen İngiliz üssü var burada. Nasıl ki Rum tarafına izin alıp vermeden Pile’den çıkmasına izin veriyorlarsa aynı uygulamayı bizim makamlarımıza da göstermelerini bekliyoruz. BM’den bunu beklerdik. Geçici uzlaşı sağlandı, BM geri adım attı. Nihai olarak sorun çözümlenmedi.”

ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, KKTC güvenlik güçlerinin, BM Barış Gücü askerlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat'ta geri itmesi sonucu yaşanan gerginlik son buldu.

KKTC'li yetkililer, Barış Gücü askerlerinin bölgeden ayrıldığını ve yol yapım çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Yetkililer, yol yapım çalışmalarının güvenliğinin polis tarafından sağlanacağını, yolun geçeceği güzergaha BM personeli ve araçlarının girişine izin verilmeyeceğini belirtti.

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...