KKTC Dışişleri Bakanı: Barış Gücü bizimle anlaşmazsa burada kalamaz
BM Kıbrıs Barış Gücü’ne çağrıda bulunan Ertuğruloğlu “Bizimle mutlaka yazılı anlaşma yapmak mecburiyetindeler, aksi takdirde KKTC’de daha fazla misafirperverlik yapmamız zor” dedi.
YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - New York’taki BM görüşmelerini tamamlamasının ardından temaslarda bulunmak üzere ayağının tozuyla Ankara’ya gelen KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM Barış Gücünün görevlerinden Pile-Yiğitler Yolu yapımına ve KKTC’nin tanınma meselesine kadar pek çok konuda gazetemizin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki senedir BM’den yaptığı çağrıları hatırlatan Ertuğruloğlu “Kendilerine, sadece bir tarafın (Rum kesimi) verdiği onay ile bütün Ada’da, KKTC toprakları içerisinde böyle hareket etmeniz kabul edilir değildir. Dolayısıyla bizimle bir anlaşma yapmanız gerekir’ dedik. KKTC’ye dönünce Colin Stewart’la (BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve BM Kıbrıs Barış Gücü Başkanı) tekrar görüşeceğiz. Bizimle mutlaka yazılı anlaşma yapmak mecburiyetindeler, aksi takdirde KKTC’de daha fazla misafirperverlik yapmamız çok kolay olmayacak. Ya bizimle anlaşma sağlayacaklar ya da KKTC topraklarında görev yapmamalarını masaya yatıracağız” dedi.
“İNGİLİZ ASKERLERİ HUSUSİ GETİRİLDİ”
Pile-Yiğitler köyü yolunun yapımının devam ettiğini bir iki gün içinde sınırın geçileceğini ifade eden Tahsin Ertuğruloğlu “Yol yapımında sıkıntı çıkaran askerler İngiliz askerleri. Bunların görev yeri Lefkoşa’dır. O bölgede Slovak askerlerinin olması gerekiyordu. İngiliz askerleri Lefkoşa’dan oraya getiriliyor ve bu saldırıyı gerçekleştiriyorlar. Sonra da Ledra Palace’de bir yumruklama olayı oldu. Pile-Yiğitler yolundaki hazımsızlıklarını tatmin etmeye çalıştılar. Ben Barış Gücü askerlerinin tekrar karşımıza çıkacağını düşünmüyorum. Onların görevi New York’a rapor hazırlamak, olaya müdahale etme hakları yok. Haksız olduklarını da çok iyi biliyorlar” diye konuştu.
Yolun yapımı aşamasında BM ile Rum kesimi arasında imzalanan Yeşil Hat Tüzüğünün ortaya çıktığını, bu tüzükten KKTC’nin haberi veya imzasının bulunmadığını belirten Ertuğruloğlu “’O tüzük, ara bölgede geçerli değil’ dedik. Herhangi bir KKTC yetkisinin imzası olan bir anlaşma yok ortada” ifadesini kullandı.
BM’nin daimî 5 üyesi olduğu müddetçe tanınmanın mümkün olmadığını belirten Ertuğruloğlu “Tanınmama demek yok olma demek değildir. Tanınmıyoruz ama bir realiteyiz, varız. Onun bunun kuklası olma yerine biz anavatanımızla yolumuza devam ederiz” dedi.