Kırım'da yüzde 97 'Evet' dedi

Kırım'da yüzde 97 'Evet' dedi

DÜNYA Haberleri

Tatarların boykot ettiği referandumda, seçmen listesinde ismi bulunmayanlar bile oy kullandı.

Kırım'ın geleceğini belirleyecek referandum, dünyanın birçok ülkesinin "meşru saymayız" açıklamasına rağmen yapıldı. Referandumda halka, "Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız?" ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltildi. Yüzde 96,77 oranında Rusya'ya katılım yönünde oy kullandı. nbsp;
Oy verme hakkına sahip 1 milyon 200 bin seçmenin bulunduğu ülkede, seçmen listelerinde bulunmayan kimselerin de oy kullandığı bildirildi. Gazeteci Yekaterina Sergaçova şahsi Facebook sayfasında seçim ihlalini şu şekilde duyurdu: "Referandum herkese açık. Ben Rusya vatandaşıyım. Yetkililer bana şunu dedi; 'Siz Akmescit'te yaşıyorsunuz ve oy kullanabilirsiniz.' Görevli kadın listede ismimi aramadı ve sadece soyadımı yazarak beni kaydetti."
Kırım Tatar Milli Meclisi Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlayev de Bahçesaray şehrine otobüslerle seçmenlerin getirildiğini bildirdi.
TATARLAR SANDIĞA GİTMEDİ nbsp;
Kırım Tatarları ise günler öncesinde açıkladıkları gibi referandumu boykot etti. Başkent Akmescit'te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya Mahallesi'ndeki okulda kurulan sandıklarda, sadece nbsp;Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı. Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının yüzde 99'unun referandumu boykot ettiğini belirtti.
Kırım Seçim Kurulu Başkanı Mikail Malişev, katılımın yüzde 81 olduğunu, yüzde 95,5 oranında halkın Rusya Federasyonuna bağlanmaya 'Evet' dediğini açıkladı. ABD ve birçok Avrupa ülkesi "referandumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve sonucunu tanımayacaklarını" açıklamıştı.


Başbakanlık binası önündeki Lenin Meydanı'nda toplanan çok sayıda Rusya yanlısı, "Rusya vatanımız" sloganları atarak sevinç gösterilerinde bulundu. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...