"Kırılgan" ateşkes Sudan'a neler getirdi? BM acil çağrı yaptı

- Güncelleme:
"Kırılgan" ateşkes Sudan'a neler getirdi? BM acil çağrı yaptı
DÜNYA Haberleri

Yıllardır devam eden siyasi istikrarsızlık nedeniyle dünyanın en büyük insani dramlarından birinin yaşandığı Sudan, son günlerde kanlı çatışmalara ev sahipliği yapıyor. Çatışan taraflar arasında varılan ateşkes, yer yer duyulan silah sesleri nedeniyle "kırılgan" olarak anılıyor. BM Genel Sekreteri, Sudan'daki tarafları 'müzakere masasına dönmeye' çağırıyor. Sudan'daki mevcut çatışmaların bölgesel geniş çaplı bir savaşa dönüşmesinden endişe ediliyor.

Sudan Silahlı Kuvvetleri ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), ABD ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğunda yapılan müzakerelerin ardından Salı günü başlayan 72 saatlik bir "ateşkes" üzerinde anlaşmaya vardı.

Bununla birlikte, savaşan grupların ateşkes ilanına rağmen çatışmalar son zamanlarda Sudan'da yer yer yeniden alevlendi.

SİLAH SESLERİ DUYULMAYA DEVAM EDİYOR

Hartum'un Nil Nehri üzerindeki kardeş şehirlerinden biri olan ve ordunun HDK mevzilerini hedeflemek için insansız hava araçları kullandığı Omdurman'da akşam karanlığından sonra silah sesleri ve patlamalar duyuldu.

Reuters tarafından aktarılan bilgiye göre, ordu ayrıca, Mavi Nil ile Beyaz Nil'in birleştiği üçüncü şehir olan Bahri'deki bir yakıt rafinerisinden savaşçıları geri püskürtmek için insansız hava araçları kullandı.

İNSANİ DURUM ENDİŞE OLUŞTURUYOR

Çatışma, yerleşim bölgelerini savaş alanına çevirdi.

46 milyon insanının üçte birinin gıda yardımına muhtaç olduğu bir ülkede hava saldırıları ve topçu saldırıları en az 459 kişiyi öldürdü, 4.000'den fazla kişiyi yaraladı, hastaneleri yıktı ve gıda dağıtımını sekteye uğrattı.

BM'DEN "MÜZAKERE" ÇAĞRISI GELDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi üyelerini, BM üye ülkelerini ve nüfuz sahibi bölgesel örgütleri Sudan'daki çatışmanın taraflarını gerilimi düşürmeleri ve derhal "müzakere masasına dönmeleri" için baskı yapmaya çağırdı.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada, "Çatışmanın tarafları, ABD'nin aracılık ettiği 72 saatlik ateşkese saygı göstermeli ve düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması için bir araya gelmeli" dedi.

Sudan liderlerinin, insanların çıkarlarını ön plana ve merkeze koymanın “görevi" olduğunu söyledi.

Afrika'nın üçüncü büyük ülkesinden büyükelçilikler ve yardım çalışanlarının göçü, Perşembe günü sona erecek olan üç günlük "sallantılı ateşkes" anlaşmasının devam etmemesi durumunda kalan sivillerin daha büyük tehlikede olacağına dair korkuları artırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...