Kırgızistan, AEB yolunda

/ Kaynak: AA
Kırgızistan, AEB yolunda

DÜNYA Haberleri  / AA

Cumhurbaşkanı Atambayev: 'Bütçemiz artacak, devlet ve kamuda çalışanların maaşına zam yapılacak, ekonomimiz değişecek ve gelişecek.'

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkesinin Avrasya Ekonomik Birliği'ne (AEB) dahil olmasıyla ekonominin gelişeceğini belirterek, "Bunu tek başımıza yapamazdık" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda yıl sonu basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atambayev, basın toplantısında en çok Kırgızistan'ın AEB üyeliği ile ilgili sorularla karşılaştı.
Atambayev, Belarus, Rusya ve Kazakistan'ın kurduğu birliğe Kırgızistan'ın 23 Aralık'ta üye olması üzerine yerli basındaki eleştirilere tepki göstererek, "Bana çıkış yolu gösterin" dedi. Kırgız ekonomisinin yeniden yapılandırılması açısından birliğe üyeliği fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Atambayev, şunları söyledi:
"Bütçemiz artacak, devlet ve kamuda çalışanların maaşına zam yapılacak, ekonomimiz değişecek ve gelişecek. İhracatın önündeki engeller kalkacak. İthal edilen yakıt ve tarım ürünleri ucuz kalacak. Ayrıca, Rusya ve Kazakistan toplam 300 milyon dolarlık karşılıksız destekte bulunacak. Bu maddi destek sayesinde yeni yatırımlar yapacağız. Biz bunu tek başımıza başaramazdık."
Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın oluşturduğu ve 1 Ocak 2015 tarihinde resmen hayata geçecek Avrasya Gümrük Birliği'ne Kırgızistan ile Ermenistan 23 Aralık'ta kabul edilmişti.
- "Anayasanın yargı ile ilgili kısmı değişmeli" -
Kırgızistan Cumhurbaşkanı, basın toplantısında ayrıca anayasanın yargı bölümündeki maddelerin değişmesi gerektiğini belirtti. Atambayev, Kırgızistan'da iktidar değişikliğinin yaşandığı 2010 yılında bir ayda yazılarak referandumla kabul edilen ve 2020 yılına kadar hiçbir değişikliği öngörmeyen Kırgızistan anayasasında uzman hukukçular tarafından tespit edilen bazı eksikliklerin değerlendirildiğini söyledi.
Atambayev, eşitliği ve adaleti esas almak için yargı reformu istediğini belirterek, "Ben iktidarımın süresini uzatmak istemiyorum. 2017 yılında görevimden ayrılacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Görev süresi ile ilgili olarak bir derdim yok. Halkımız başka cumhurbaşkanını seçecek. Ancak yargı reformumuz bir adım bile ileri gitmiyor. Mahkemeler adaletsiz kararlar alabiliyor. Ekonomimiz bundan olumsuz etkileniyor" diye konuştu.
Yüksek Mahkemesi tarafından onanan kararlara itiraz edilemediğini, böylece adalete zarar verildiği yönündeki düşüncelerini aktaran Atambayev, yargı reformunun yürümesi için anayasada en azından yargı bölümündeki maddelerin değişmesi gerektiğini vurguladı.
"Er veya geç bu değişiklikler olacak" diyen Atambayev, anayasanın ana çatısının değişmemesi gerektiğini ifade etti. Atambayev, "Yargının aldığı kararlardan endişeliyim. Adaleti esas almayan kararlar ülkeyi geriyor" dedi.
- Medyaya eleştiri -
Cumhurbaşkanı Atambayev, basın toplantısında medyayı da eleştirdi. Kırgızistan medyasında kendisi ve ülke hakkında yazılanlara "ülkede gazetecileri yetiştiren 10 iletişim fakültesi yerine 1 fakültenin olması gerektiğini" söyleyerek tepki gösteren Atambayev, "Basının görevi objektif haber yapmaktır. Ülkesini ve mesleğine saygı ve sevgi duymaktır" ifadesini kullandı.
Atambayev, Kırgızistan'ı ziyaret eden yatırımcı George Soros'un kendisine "Türkiye'de gayrimenkullere sahip olup olmadığını sorduğunu" söyledi ve yabancıların internet medyasında yazılanlara inanabildiğini, ülkesi ve kendisi hakkında "gerçek dışı, yalan ve dedikodudan ibaret yazılardan utandığını" ifade etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...