Kerry'den Suriyeli muhaliflere Cenevre daveti

/ Kaynak: AA
Kerry'den Suriyeli muhaliflere Cenevre daveti

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye muhalefetini Cenevre-2 Konferansı'na katılmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı John nbsp;Kerry yaptığı açıklamada, Suriye konusunda bir Cenevre konferansı düzenleme hedefini ilk belirttikleri andan beri, amacın yalnızca ve özellikle 2012 yılındaki Cenevre-1 bildirisinin uygulamaya geçirilmesi olduğu noktasında herkesin mutabık kaldığını söyledi. Bu tek amacın bugün de aynı netliğini koruduğunu ifade eden Kerry, bunun, tarafların imza attığı uluslararası açıklamalarda, sayısız mekanda, en son Paris'te olmak üzere alınan kararlarda defalarca tekrarlandığını vurguladı.

-"Suriye halkının sesi duyulmalı"-
"Dolayısıyla bu tarihi yeniden yazmaya ya da suyu bulandırmaya çalışanlar için Cenevre-2'nin ne olduğunu bir kez daha belirteyim" diyen Kerry, şöyle konuştu:
"(Cenevre-2) Geçici bir yönetim organının, tam yürütme yetkisine sahip, karşılıklı rızayla kurulan bir yönetim organının oluşumu için gereken sürecin tesis edilmesi. Bu süreç, gezegenin en şiddetli insani felaketlerinden birini tetikleyen ve aşırılık tohumları oluşturan iç savaşı sona erdirmenin tek yolu. Suriye halkının, kendi ülkelerinin geleceklerini belirleyebilmeye ihtiyacı var. Onların sesi duyulmalı. Suriye'deki geçişin liderliği için ortaya atılacak isimler, Cenevre-1'in şartlarına göre, hem muhalefet hem de rejim tarafından kabul görmeli. Karşılıklı rızanın tanımı bu. Bu şu anlama geliyor: Devlet Başkanı Esed ya da muhalefetin bir üyesi olsun, her iki tarafça kabul edilemez bulunan herhangi bir şahıs, geleceğin bir parçası olamaz.

(Cenevre-2'ye katılacak) BM, ABD, Rusya ve tüm ülkeler, bu konferansın ne hakkında olduğunu biliyorlar. Neticede bu, her bir ülkeye gönderilen BM davetinin temeliydi. Cenevre-1'in hayata geçirilmesi amacının yeniden ifade edilmesi, her iki tarafın ya da tarafların katılımı ancak konferansın hedeflerinin kabulüyle mümkün olabilir."

-"Suriye bugün terörün en güçlü çekim merkezi"-
Kerry, Suriye'de aşırılığın yükselişine dair de çok derin kaygı duyduklarını belirterek "Suriye'nin cihatçılar ve aşırılar için çekim merkezi haline geldiğini" kaydetti. Bakan Kerry, "Şu anda tüm yerlerden terörün en güçlü çekim merkezi. Dolayısıyla acımasızlıklarıyla bu çekim merkezini yaşatanların Suriye'yi nasıl aşırılıklardan uzaklaştırabileceklerini ve daha iyi bir geleceği yöneltebileceklerini hayal edebilmek, her türlü akıl ve mantığa aykırı" değerlendirmesini yaptı.

Bu nedenlerden dolayı, yarın konferansa katılım konusunda karar vermek üzere bir toplantı yapması öngörülen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunu (SMDK), katılma yönünde oy kullanmaya çağırdıklarını ifade eden Kerry, "Cenevre barış konferansı son değil, başlangıç, bir sürecin başlatılması. Suriye halkının ve devrimin hedeflerinin başarılmasında, çok sayıda can alan bu korkunç çatışmaya siyasi bir çözümün bulunmasında muhalefet için en iyi fırsat olan bir süreç" ifadesini kullandı.

-"Rejim insani yardım konvoylarıyla oyun oynuyor"-
Kerry, insani yardımlara hayati erişimin sağlanmasına yönelik gayretlerini de sürdüreceklerini belirtirken, dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bu konuda görüştüğünü bildirdi. Kerry, "Dün, rejimin konvoylarla oyun oynadığı, onları muhalefetin ayarladığı ve koruma sağlamak istediği şekilde doğrudan değil de dolambaçlı yoldan götürdüğü bazı bölgelere erişimin sağlanması için daha fazla baskı yapılması çabası kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüm. Bu süreçle hiçbir oyun oynanmaması önemli. Ayrıca, başarabildiğimiz yerlerde ateşkes olması için mücadele edeceğiz ve esir tutulan gazeteciler, yardım çalışanları ve diğerlerinin serbest bırakılması ya da takası için de gayret sergilemeye devam edeceğiz " diye konuştu.

Bunların hiçbirinin kolay olmayacağına dikkat çeken Kerry, "Bir savaşı sonlandırmak ve bir katliamı durdurmak hiçbir zaman kolay olmadı" dedi.

Kerry, açıklamasının sonunda Suriye halkına seslenerek şunları kaydetti:
"Tekrar etmek isterim: ABD ve uluslararası camia yardım ve destek sağlamaya devam edecek, tıpkı dün, mültecilerin acılarını dindirebilmek için 380 milyon dolarlık ilave yardım taahhüdünde bulunduğumuz Kuveyt'te yaptığımız gibi. Uğruna mücadele ettikleri haysiyet ve yeni Suriye'yi onlara sağlama çabası çerçevesinde tüm Suriye halkının yanında yer almaya devam edeceğiz."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...