Kerkük’te yeni oyun

Düzenleyen:
Kerkük’te yeni oyun

DÜNYA Haberleri

Türkmen şehri Kerkük’te başlayan kirli oyun devam ediyor. Yerel yönetim şimdi de şehrin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne katılıp katılmaması için oylamaya gideceğini açıkladı

Kerkük İl Meclisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının resmî binalara asılması için karar almasının ardından tartışmaları alevlendirecek yeni bir hamlede bulunmaya hazırlanıyor. İl Meclisi üyesi İbrahim Halil, kentin ‘Kürdistan Bölgesi’ yönetimine katılıp - katılmaması için oylamaya gideceklerini açıkladı. 41 üyesi olan Kerkük İl Meclisi’nde şimdiden 22 imza topladıklarını belirten İbrahim Halil, Kürt partilerin oluşturduğu Kardeşlik Listesi çoğunluğu sağlamak için kentteki Arap üyeleri ikna etmeye çalıştığını açıkladı. Kerkük İl Meclisi’nin bayrak kararından sonra Erbil’in tavrına göre ikinci adımı attığı ifade ediyor.

IRAK BAYRAĞI ASILSIN
Bu arada Irak Temsilciler Meclisi, çoğunluk oyuyla Kerkük’te valilik ve devlet binalarının üzerinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının göndere çekilmesini reddetti. Meclis ayrıca, Kerkük petrolünün, Irak anayasası 11. maddesine göre tüm Iraklıların milli gelir kaynağı olduğunu ve bunun eşit olarak IKBY ve diğer iller arasında eşit olarak dağılmasına karar verdi. Bu kararın ardından gazetecilere konuşan Irak Parlamentosu’ndan Kürt parlamenter Sirvan Sirini, “Bağdat, Kürtlerin hiçbir talebine saygı duymuyor ve iradesini tanımıyor” iddiasında bulunurken bir başka Kürt parlamenter Adil Nuri de “DEAŞ savaşından sonra ilk savaş başladı. Bütün Araplar Kürtlere karşı birleşti” diye konuştu. Parlamento Başkanı Selim Cuburi de, oturumda Kürt parlamenterlere söz hakkı vermediğini belirterek, “Bunun üzerine Kürt parlamenterler oturumu boykot ederek, Parlamento’yu terk etti” dedi.

BÜYÜKELÇİMİZE ZİYARET
Öte yandan eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) parlamenterleri, önceki akşam Bağdat Büyükelçimizi ziyaret etti. Ziyaretten sonra, “Türkiye Kürdistan bayrağına karşı değil ve saygı duyuyor” açıklamasını yaptı. Bunun üzerine Büyükelçisi Fatih Yıldız, Twitter hesabından “Kürdistan bayrağının Kerkük’te devlet kurum ve kuruluşlarında göndere çekilmesine karşıyız. Irak milletvekillerine IKBY bayrağının Kerkük resmi binalarına çekilmesine karşıyız dedim” açıklamasında bulundu.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...