Kazakistan'ın başkentinin adı değişiyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA/turkiyegazetesi.com.tr
Kazakistan'ın başkentinin adı değişiyor

DÜNYA Haberleri  / AA/turkiyegazetesi.com.tr

Kazakistan’da başkent Nur Sultan’ın isminin yeniden Astana olarak değiştirilmesi önerilmişti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, selefinin onuruna yeniden adlandırdıktan sadece üç yıl sonra ülkenin başkentinin adının eskisiyle değiştirilmesini onayladı.

Kazakistan Parlamentosunun alt kanadı olan Meclis’te Kazakistan’ın adının yeniden değişmesi gündeme gelmişti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in sözcüsü Ruslan Zheliban, cumhurbaşkanının bir grup milletvekilinin girişiminin ardından başkentteki isim değişikliğini kabul ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in görevden ayrılmasının ardından 2019 yılında göreve başlayan Tokayev'in ilk adımlarından biri, Kazakistan'ın başkenti Astana'nın Nur-Sultan olarak adlandırılması çağrısında bulunmak oldu.

BAŞKENT 1997 YILINDA ASTANA’YA TAŞINDI

Kazakistan’ın eski cumhurbaşkanı Nazarbayev, Sovyetler Birliği altında otuz yıl boyunca ülkeyi yönetti.  Ülke, 1991'de bağımsızlığını kazandıktan sonra, 1997'de başkenti Almatı'dan Astana'ya taşıdı. 

Ülkenin farklı noktalarında düzenlenen gösteri ve imza kampanyalarına rağmen söz konusu öneri 23 Mart 2019’da Parlamento’da oy birliğiyle kabul edilmiş ve ülkenin başkentinin ismi "Nur Sultan" olmuştu.

 


 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA/turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...