Karanlık eller yine Balkanlar'da sahneye çıktı: Kosova'da Sırplara silahlı saldırı düzenlendi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Karanlık eller yine Balkanlar'da sahneye çıktı: Kosova'da Sırplara silahlı saldırı düzenlendi

DÜNYA Haberleri

Balkanlar'daki gerilim tam düşmek üzereyken yine bir provokasyon gerçekleşti. Kosova’nın güneyinde 1'i çocuk 2 Kosovalı Sırp yaralandı. Bu durum sonrası iki ülke arasında tansiyon yeniden yükseldi. Sırplar, ayaklanıp yolları kapattı.

Sırbistan ile Kosova arasında son dönemde yeni bir gerilimi yaşanıyor. Bu durum, başta Avrupa olmak üzere bütün dünyayı tedirgin ediyor.

SIRP LİDER VUCIC 'BARIŞ' DEDİ, SALDIRI OLDU 

Sırp Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, dün yaptığı açıklama ile yüreklere su serpti. Vucic "Sırbistan'ı savaştan kurtardık ve dizlerinin üstünden kaldırdık" dedi. Vucic, ülkesinin barışı korumak için gereken bütün adımları atacağını belirtti.

KARANLIK ELLER SAHNEDE

Bölgede tansiyonu düşüren bu sözlerin ardından karanlık odaklar yine sahneye çıktı. Kosova’nın güneyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı İşterpçe’de silahlar patladı. Barikat krizinin sona ermesinden bir hafta sonra Ortodoks Noeli'nin kutlandığı kasaba, hareket halindeki bir araçtan silahla ateş açıldı. Evlerine çam ağacı taşıyan 11 yaşındaki Stefan Stojanovic ile Milos Stojanovic (21) yaralandı. İkiliin, Kosovalı Sırp olduğu aktarıldı.

ZANLI YAKALANDI

Kosova polisi, 33 yaşındaki saldırgan A.K'nin kısa süre içinde yakalandığını, hastaneye götürülen yaralıların ise hayati tehlikesinin bulunmadığını duyurdu. 

ARNAVUT İDDİASI ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Bu arada, A.K'nin Arnavut olduğu iddiaları üzerine halk ayaklandı. Öfkeli kalabalık, İşterpçe - Ferizovik (Urosevac) yolu üzerine barikat kurup geçişleri kapattı. 

SIRBİSTAN, KOSOVA BAŞBAKANI KURTİ'Yİ SUÇLADI

Sırbistan hükümeti, bu yaşanılanlardan Kosova Başbakanı Albin Kurti'yi sorumlu tuttu. Hükümetin Kosova’daki ofisinden yapılan açıklamada "Bu saldırı doğrudan davranışları ve hamleleriyle Noel’de dahi Sırp kanı dökülmesini isteyen Albin Kurti’nin Sırp karşıtı politikalarının neticesidir. Uluslararası toplumdan acil ve kararlı bir tepki talep ediyoruz. Sırbistan Hükümetinin Kosova Ofisi, yaralılara ve ailelerine gerekli bütün yardımı ulaştıracak” denildi.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERGİNLİĞİ

Eski Sırp polis memuru Dejan Pantiç'in gözaltına alınmasına tepki gösteren Kosovalı Sırplar, Kosova'nın kuzeyinde 10-29 Aralık 2022 tarihlerinde kurdukları barikatlarla yolları trafiğe kapatmıştı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'nın kuzeyinde Pantiç'in tutuklanmasına tepki olarak kurulan barikatların, tutukluluk kararının ev hapsine dönüştürülmesinden sonra kaldırılması yönünde çağrı yapmıştı.

SIRPLAR, KOSOVA'YI KENDİ TOPRAĞI GÖRÜYOR

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor. Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...